Recensie: Georgia Van Etten – Deep Black Water

 

Georgia Van Etten - Deep Black Water

Georgia Van Etten – Deep Black Water
Format: CD – vinyl LP – Digital / Label: Independent
Release: 2021
Tekst: Peter Marinus

Het is vrij lastig om een muzikaal etiket te plakken op de stijl van singer-songwriter Georgia Van Etten. Deze oorspronkelijk uit het Australische Melbourne afkomstige en nu in Londen verblijvende artieste omschrijft zichzelf als een vrouwelijke versie van Hozier, aangevuld met invloeden als Kate Bush.

“Soulvol” is bij mij een term, die in vrijwel alle nummers van haar debuutalbum komt bovendrijven.

Soulvol in vele vormen. De ene keer mystiek soulvol zoals in het titelnummer Deep Black Water. Een nummer met luie rockgitaarriffs en emitionele zang a la Adele.

In Emma Lee mengt Georgia haar soul met bluegrass via het gebruik van de banjo en fiddle. Daarnaast hangt er ook een luxueus jazzy geluid in dit nummer. Oh Mother is een voorbeeld van een zeer diepe soulballad met een bluesy schurende gitaar. Georgia voelt zich, duidelijk hoorbaar, als een vis in het water in dit nummer.

I’d Like To Be klinkt ook  zeer soulvol en intiem met sfeervolle Minnie Riperton invloeden, vermengd met een moderner soulgeluid a la Alicia Keys. Suddenly is een desolate, breekbare ballad met een hemels dromerig refrein.

Joey Landreth van the Landreth Bros., treedt aan voor een duet in het bluesy dreunende The Other Side met prachtig schurend slidegitaarwerk. De zang van Georgia is weergaloos mooi in de intieme pianoballad Painted People waarna het demogeluid van Postscript – ‘52 Cadillac het album enorm intiem afsluit.

Georgia Van Etten overtuigt op een zeer soulvolle en eigen wijze met dit debuutalbum.

Tracklist:
01. Prelude – Take Me Down
02. Deep Black Water
03. Emma Lee
04. Oh Mother
05. I’d Like To Be
06. Suddenly
07. The Other Side
08. Painted People
09. Postscript – ‘52 Cadillac

Website: Georgia Van Etten