Recensie: Gary Numan – Intruder

 

Gary Numan – Intruder

Gary Numan – Intruder
Format: CD – LP – Cassette – Digital / Label: BMG Rights
Release: 2021
Tekst: Paul Op den Kamp

Te bestellen bij o.a. Bol.com

Nu hebben we allemaal het afgelopen jaar te maken gehad met een ‘Intruder’ die ons leven totaal overhoop heeft gehaald. Verbazend haast dat we nog geen hause aan albums met een vergelijkbare titel hebben voorbij zien komen.

Ruim veertig jaar na zijn debuutalbum toont Gary Numan zich wars van mode; op zijn eigen unieke manier werkt hij aan nieuw werk.  Repertoire dat zich zonder meer kan meten met de oude klassiekers als ook nieuw durf en elan toont. Duistere thematiek verpakt in bloedstollende nummers. Misschien een beetje naargeestig maar het geheel luistert lekker weg.

Net als het voorgaande ‘Savage’ is ook dit album opgehangen aan een concept. Een verkenning van een samenleving die mensen moet offeren om te kunnen overleven. Een apocalyptische situatie die niets te maken heeft met Covid-19. Maar toch doet de sfeer en setting van het album alsmaar denken aan de vreemde dagen die we als wereld hebben doorgemaakt. Het leven begrenst en ver weg van het normale. De beklemmende sfeer gelijk aan die verwarrende eerste dagen toen de pandemie ons land bereikte.

Wat gaat er gebeuren? Wat staat ons allen te wachten? Een cocon die terugslaat op die periode als dit album. Dit is niet een album dat je draait om vrolijk van te worden, gitaar en elektronica vormen samen een bulldozer die over alles heen walst.  

Opvallend ook hoe de synthesizer generatie waar Gary Numan er een van is redelijk makkelijk ook in hun latere jaren sterke muziek blijven maken. Alsof hun instrument van keuze ze bij voorbaat een tijdloos iets meegaf waar ze nog altijd dankbaar gebruik van maken. Denk ook bijvoorbeeld hierbij aan een band als Depeche Mode.  

Gelukkig dat we nu ook weer meer kunnen na al die versoepelingen. Zoals concertenbezoek! Uiteraard geen toeval dat Gary Numan nu ook weer op tournee gaat.

26 mei 2022 – Melkweg in Amsterdam
13 juni 20222 – AB in Brussel

Website: Gary Numan