++++Frim-Fram Quartet - Wake Up!

Frim-Fram Quartet – Wake Up!
Format: CD – Digital / Label: RetroU Art Records
Releasedatum: 23 november 2019

Tekst: Peter Marinus

Af en toe komt de blues verrassend om de hoek kijken vanuit onverwachte streken. Zoals uit Finland! Daar komt namelijk de band Frim-Fram Quartet vandaan. Een band, die bestaat uit Juki Välipakka (zang, gitaar, harmonica), Harri Taittonen (orgel), Mikael Seire (drums) en Sirpa Suomalainen (saxofoon).

Bij beluistering van hun tweede album (na ‘Let’s Talk’ uit 2015) blijkt dat we hier met een veelzijdige band te maken hebben hebben, die moeiteloos van een funky New Orleans geluid overschakelt naar weldadige soul.

Zo is de opener Undecided een ontspannen groovend funky bluesnummer dat qua stijl ergens tussen Joe Louis Walker en Robert Cray in past met sprankelend gitaarwerk, een ronkend soulorgel en de krachtige soulvolle sax van Sirpa Suomalainen.
Melting Pot heeft totaal niets met het gelijknamige Booker T & the MG’s nummer te maken want hier hebben een funky New Orleans-achtig nummer, dat geleid wordt door het zacht pompende orgel van Harri Taittonen. De Meters invloeden zijn overduidelijk aanwezig! Ook heel lekker is de scheurende bluesharp van Juki Välipakka! Ook in het lui deinende Wake Up! zit een duidelijk New Orleans geluid. Een broeierige shuffle met jazzy wendingen. Het zacht voortschuifelende Under My Spell heeft qua melodie af en toe “St. James Infirmary” trekjes maar dan vermengd met een Tom Waits-achtige sfeer door de grommende zang van Juki.
I’d Rather Be A Drunk is een pompende, rauwe bluesshuffle in een Fabulous Thunderbirds/Paladins-achtige stijl met een schroeiend harde harmonica. In het dreigend bonkende The Beast In Me zitten flink wat Captain Beefheart invloeden verstopt, vooral door het dwarse gitaarwerk. Daarna is Real Woman een weldadig zwevend soulblues nummer met Jr. Walker-achtig saxspel. Na het trage en hoekig swingende Deep End voglt Sweet Manipulator, een mix van funky New Orleans blues en luchtige soul. All Is Over klinkt heerlijk ouderwets. Een deinende rhythm & blues ballad met een 60’s geluid. De soul blijft aanwezig in de intieme ballad You’re Not Alone.
Frim-Fram Quartet sluit het album af met de fel rockende bluesshuffle It Don’t Really Matter.

Ik ben zeer aangenaam verrast door dit veelzijdige, nieuwe album van het Finse Frim-Fram Quartet.

Tracklist:
01. Undecided
02. Melting Pot
03. Wake Up!
04. Under My Spell
05. I’d Rather Be A Drunk
06. The Beast In Me
07. Real Woman
08. Deep End
09. Sweet Manipulator
10. All Is Over
11. You’re Not Alone
12. It Don’t Really Matter

Website: Frim-Fram Quartet