Recensie: Fink – IIUII (It Isn’t Until It Is)

 

Fink - IIUII (It Isn’t Until It Is)

Fink – IIUII (It Isn’t Until It Is)
Format: 2CD – LP / Label: R’COUP’D Records
Release: 2021

Tekst: Peter Marinus

Een heerlijke bloemlezing

Er bestaan wat meningsverschillen over dit nieuwe Fink album. Het album is gevuld met opnieuw opgenomen Fink nummers, die dateren uit de periode tussen 2006 en 2016. Fink heeft in sommige nummers wat toegevoegd en in andere nummers wat weggehaald.

De ene partij is van mening dat Fink wellicht te maken heeft met een writer’s block en daarom deze nummers opnieuw heeft opgenomen. De andere partij vindt dit album een mooie bloemlezing van Fink’s uitgebreide repertoire.

Ik schaar mij bij de laatste partij. De muziek op dit album is namelijk te mooi om als “gevolg van een writer’s block” afgedaan te worden.

Fink is de Britse singer-songwriter Fin Greenall (zang, gitaar), bijgestaan door zijn kompanen Guy Whittaker (bas), Tim Thornton (drums) en producer Sumit Bothra.

De nummers werden opnieuw opgenomen in de JRS Studios in berlijn, een plaats waar Fink vaak verblijft.

Fink heeft sinds zijn debuutalbum ‘Fresh Produce’ uit 2000 een aardige reputatie opgebouwd. Zo schreef hij samen met Amy Winehouse het nummer Half Time dat op haar posthume ‘Hidden Treasures’ album verscheen.

De muziek van Fink zit in de zeer intieme en breekbare folky hoek. Het gaat hier om ballads, die zowel melancholiek als donker kunnen klinken.

Sort Of Revolution is een breekbare ballad waarin je niet om het geluid van Nick Drake heen kunt. Fin heeft een warme stem in een nummer met een dromerig koortje, voorzichtige electronics en een donker tikkend ritme. Warm Shadow is vervolgens een donker stuwend, galmend nummer met een pulserend geluid.

Ook Looking Too Closely klinkt vrij donker pompend en is ook voorzien van een prima koortje en Walking In The Sun klinkt bluesy en de sfeer is a la John Martyn met een warm vibrerend geluid. In het fel stuwende Maker grijpt Fink terug op het akoestische 70’s werk van Stephen Stills.

Stuk voor stuk zijn de nummers op dit album zeer sfeervolle juweeltjes. Het maakt mij daarom niet uit dat de nummers opnieuw zijn opgenomen.

Tracklist:
CD 1
01. Sort Of Revolution
02. Warm Shadow
03. Looking Too Closely
04. Shakespeare
05. Pills In My Pocket
06. This Is The Thing
07. Walking In The Sun
08. Blueberry Pancakes
09. Berlin Sunrise
10. Maker
11. Biscuits
12. Yesterday Was Hard On All Of Us

CD 2:
01. Walking In The Sun (edit)
02. Looking Too Closely (edit)
03. Sort Of Revolution (edit)
04. Warm Shadow (edit)

Website: https://www.finkworld.co.uk/

Fink - IIUII (It Isn’t Until It Is)-lp