Euphoria Station – The Reverie Suite
Format: CD – Digital / Label: independent

Tekst: Peter Marinus

Dat progrock en folkrock prima hand in hand de muzikale weg kunnen bewandelen werd in het verleden al bewezen door bands als Jethro Tull en Renaissance.

De band Euphoria Stationis ook een band, die dat bewijst. Het gaat hier om een band, die gevormd is rond het Nederlands/Amerikaanse stelletje Hoyt (gitaar, zang) Ronald Van Deurzen (toetsen) en Saskia Binder (zang), met verder Tollak Ollestad (harmonica), Rebecca Kleinmann (fluit), Trevor Lloyd (viool), Paulo Gustavo (bas), Chris Quirarte (drums), Mike Disarro (backing vocals) en Bobby Albright (percussie).

Na hun debuut ‘One Heart’ uit 2017 komen ze nu met het concept-album ‘The Reverie Suite’ met een verhaal gebaseerd op het leven van Saskia waarin de groei van kind tot volwassene behandelt wordt.

Op een prima wijze worden sprankelende folkrock en stevige progrock met elkaar vermengd waarbij de hoge, indringende stem van Saskia in positieve zin opvalt.

De opener Prelude – She’s Calling is een instrumentaal nummer met de sfeervolle harmonica van Tollak Ollestad in een aanvankelijk sprankelend Americana nummer dat plotsklaps verandert in een stevig progrock nummer mét fiddle en dartelende fluit waardoor er al snel Kansas én Jethro Tull invloeden opduiken.
Reverie opent op een intieme folky wijze. Saskia’s stem past perfect in dit Renaissance-achtige nummer waarin ook plaats is voor stevig pompende gitaarriffs en sprankelend pianowerk. In het progrock nummer On My Way zijn de folk en Americana in ruime mate aanwezig en duikt er ook een bluesy pompend gedeelte op met een huilende bluesharmonica.
Heartbeat is wederom een intiem folky nummer a la Renaissance met Oosters aandoende percussie. Bridge Of Dreams knalt gelijk je speakers uit via bombastische progriffs samen met een schrijnende viool. De band schakelt daarna over op een huppelende progfolk melodie met Bruce Hornsby-achtig pianospel.
In het intro van Queen Of Hearts zit door de akoestische gitaar en banjo een Americana geluid. Langzaam transformeert het nummer zich tot een Kansas-achtig nummer waarin ook weer een Tull-fluit en Indiaanse ritmes opduiken. Seasons en Reprise zijn twee prachtige intieme folky ballads. In Reprise duikt zelfs een Kayak-achtig geluid op. Na een sprankelend folky intro verandert Remind Me geleidelijk aan in een weldadig deinend instrumentaal progfolk nummer.
Het album wordt zeer passend afgesloten met het warm deinende Content.

Ik ben zeer onder de indruk van deze perfecte combi van progrock en folkrock!

Tracklist:
01. Prelude – She’s Calling
02. Reverie
03. On My Way
04. Heartbeat
05. Bridge Of Dreams
06. Queen Of Hearts
07. Paradise Road
08. Move On
09. Seasons
10. Reprise
11. Remind Me
12. Content

Website: Euphoria Station