Recensie: Eric Clapton – The Lady In The Balcony – Lockdown Sessions

 

Eric Clapton - The Lady In The Balcony- Lockdown Sessions

Eric Clapton – The Lady In The Balcony – Lockdown Sessions
Format: CD – LP – DVD – Blu-ray – Digital / Label: Eagle Rock
Release: 2021

Tekst: Jan Wolf

Te bestellen bij o.a. Bol.com

Met afstand de mooiste

In 2020 stonden er traditiegetrouw wat concerten gepland voor Eric Clapton en zijn band in de fameuze Royal Albert Hall waarbij de camera‘s en microfoon‘s het geheel ook zouden vast leggen voor een latere release….maar ja, 2020.

Een alternatief was gauw gevonden, Clapton zou met vier van zijn vaste bandleden een  grotendeels akoestisch optreden in een Victoriaans landhuis, Cowdray Hall in Sussex.

Het eerste ‘Crossroads’ concert in 1999 werd geopend door Eric met de mededeling dat er ondertussen genoeg gesproken was en dat het nou tijd werd om te spelen, in 2021 is er ook meer dan genoeg gesproken over Clapton dus daar blijven we bij uit de buurt….laten we het gewoon over het spelen hebben want mijn hemel wat is dit waanzinnig goed!

De nummers voor de setlist zijn deels overbekende klassiekers , deels goedgekozen covers en enkele meer obscuur uit zijn catalogus. Wat ze in ieder geval met elkaar gemeen hebben is dat de stijl waarin ze gebracht worden voor een heerlijke flow zorgen, zoals gezegd is de hoofdmoot akoestisch maar de laatste drie zijn een electrische uitsmijter / kers op de taart….hoe u wilt.

De opener Nobody Knows You When You‘re Down And Out zet gelijk de toon, het viermanschap logt in op het gevoel voor wat een nummer nodig heeft en hoe ze uit zichzelf en elkander de toppen van hun kunsten naar boven halen. Dat de heren zo bijna moeiteloos met elkaar spelen vind natuurlijk zijn oorsprong in een samenwerking (met onderbrekingen hier en daar) die in de jaren tachtig ontstond. Deze samenstelling is in ieder een van mijn persoonlijke favorieten maar dat terzijde, belangrijker is het feit dat Clapton er schijnbaar ook zo over denkt want anders blijft hij niet bij deze mannen uitkomen.

De opnames werden overzien door Simon Climie en Russ Titelman, de producer waar hij sinds de jaren 90 niet meer mee had gewerkt. Het resultaat is een audiokwaliteit die (zeker op goede speakers) verbluffend is, warm, kraakhelder en iedere nuance komt naar voren.

Naast de twee covers van Peter Green / Fleetwood Mac die op deze release staan werden er ook versies opgenomen van Oh Well en Need Your Love So Bad. Waarom deze niet de uiteindelijke plaat gehaald hebben is niet bekend maar ze liggen dus op een schap te wachten. We kunnen alleen maar hopen dat ze daar niet lang blijven liggen.

Hier live bij aanwezig mogen zijn als toeschouwer moet een voorrecht zijn geweest maar alleen The Lady In The Balcony ( Eric‘s vrouw Melia) kan er over getuigen…

Gelukkig staat er een tweetal show‘s voorlopig gepland in Nederland volgend jaar. Als de heren daar ook maar enigszins het niveau van deze plaat aantikken worden dat grandioze avonden.

Tracklist ;
01. Nobody Knows You When You‘re Down And Out
02. Golden Ring
03. Black Magic Woman
04. Man Of The World
05. Kerry
06. After Midnight
07. Bell Bottom Blues
08. Key To The Highway
09.River Of Tears
10. Rock Me Baby
11. Believe In Life
12. Going Down Slow
13. Layla
14. Tears In Heaven
15. Long Distance Call
16. Bad Boy
17. Got My Mojo Working

Line-up:
Eric Clapton ; Guitar & Vocals
Steve Gadd ; Drums & Percusion
Nathan East ; Bass
Chris Stainton ; Keyboards

Website: https://www.ericclapton.com/