Recensie: Oscar And The Wolf – The Shimmer

 

Oscar And The Wolf – The Shimmer

Oscar And The Wolf – The Shimmer
Format: CD – LP – Digital / Label: PIAS
Release: 2021

Tekst: Paul Op den Kamp

Te bestellen bij o.a. Bol.com

Viva Belgie!

Wat is het toch dat Belgische bands zoveel meer experiment en verbeelding in hun muziek weten te leggen! Er moet toch haast iets in het kraanwater zitten dat er zoveel originele muziek met die andere invalshoeken vandaan komt? Ga maar na: in de lange lijst van T.C. Matic, Hooverphonic, dEUS, Zita Zwoon schuift Oscar And The Wolf moeiteloos aan.

Na het succes van vorig album ‘The Eternity’ moesten fans vier jaar wachten op nieuw werk. In België debuteerde het album meteen op nummer 1.   

Als een soort melange van Roxy Music en Depeche Mode zweeft het album voorbij. De flikkering in de album titel een waas tussen artiest en luisteraar. Als de afstand die we de afgelopen tijd in het dagelijks leven ook moeten hebben aanhouden. Waarbij tekstueel verbeeld wordt dat de opgetrokken waas een veilige plek is, een verstild plek waar niets slechts kan gebeuren. Anderzijds refereert het nummer ‘Livestream’ dan ook aan het laatste jaar waarin een digitaal optreden de enige shows waren die we als publiek hebben gezien.

Of moet ‘The Shimmer’ worden opgevat als verwijzing naar de sociale media waar een filter de werkelijkheid zoveel beter doet uitzien. Een drup op de knop en het leven lijkt net een tintje beter.

Een klein kritiekpunt is dan wel dat het geheel soms wat anoniem voorbij drijft. De sfeer van beslotenheid die over het album heen gedrapeerd ligt maakt dat er een licht gebrek aan dynamiek overheerst. Om de schoonheid van de liedjes te ontdekken is luisteren met volledig aandacht wel een vereiste.

Volgend jaar spelen Oscar And The Wolf op 26 Maart in de Ziggo Dome. Interessant om tegen die tijd te zien hoe de introspectie van het album op het podium zal worden verbeeld.  

Tracklist:
01. James
02. Ghost Of You
03. Crystalline
04. Your Choice
05. Ocean City
06. Transfixions
07. Nostalgic Bitch
08. Livestream
09. Oliver
10. The P.I.C.
11. The Shimmer

Website: https://www.oscarandthewolf.com/

Oscar And The Wolf – The Shimmer - LP