Eric Clapton and Friends – A Tribute to Ginger Baker London 2020
Format: CD – DVD
Release: 2020

Tekst: Gerrit Schinkel

Peter Edward (Ginger) Baker (Lewisham, 19 augustus 1939 – Canterbury, 6 oktober 2019), had zijn grootste successen als drummer van Cream, de Britse supergroep met gitarist Eric Clapton en bassist Jack Bruce. Daarvoor speelde Baker o.a. bij Alexis Korneren Graham Bond.
Na Cream speelde Baker samen met Eric Clapton, Steve Winwood en Rick Grech in
Blind Faith. Na het uiteenvallen van Blind Faith had Baker zijn eigen band, Ginger Baker’s Air Force. Ook speelde hij daarna met talrijke andere musici. In 2005 gaf hij met Cream een aantal concerten in Londen. Baker overleed op 6 oktober 2019. Hij werd 80 jaar.   

Ginger Baker had een zeer opvliegend karakter en er was met hem volgens zeggen moeilijk samen te werken. In de Amerikaanse documentaire ‘Beware of Mr. Baker’ van Jay Bulger uit 2012 is dit duidelijk te zien en te horen. Eigenlijk was hij een naar mens, maar drummen kon hij als de beste. Critici beschouwen hem als een van de beste drummers ter wereld. Het tijdschrift Rolling Stone zette Baker in 2019 in de ranglijst van beste drummers op de 3e plaats, achter John Bonham (Led Zeppelin) en Keith Moon (The Who). 

Op 17 februari 2020 werd er in een uitverkocht Hammersmith Apollo in Londen een tribute concert voor Baker gegeven. Dit concert was georganiseerd door Eric Clapton en die had die avond een groot aantal muzikale vrienden uitgenodigd.

https://youtu.be/3hrN3fp3mSg

Na de introductie barst het concert zeer herkenbaar los met Sunshine of Your Love, het bekende Cream nummer met Roger Waters (Pink Floyd) in de rol van bassist Jack Bruce.
Paul Carrack verraste daarna in Strange Brew met een heerlijke orgelsolo. Groot applaus van het publiek kwam bij de eerste tonen van het overbekende White Room, waarin Kenny Jones (Faces) ook achter de drums plaatsnam en Ronnie Wood (Rolling Stones) naast Clapton op gitaar soleerde.
Paul Carrack nam in I Feel Free de leadvocals voor zijn rekening, terwijl gitarist Nile Rodgers zich ook meldde. Rodgers vocht daarna in Tales of Brave Ulysses gitaarduels uit met Clapton.
In Sweet Wine was een gitaristische gastrol weggelegd voor Will Johns, zoon van de bekende producer Andy Johns (Led Zeppelin, Rolling Stones). In de slowblues Blue Condition toonde Clapton zijn grote klasse met zeer fraai gitaarwerk.  In Badge mocht Ronnie Wood weer opdraven en nam de alom gerespecteerde sessiedrummer Henry Spinetti plaats achter de drums. Schitterende versie!
Ginger Baker schreef voor het album ‘Wheels of Fire’ van Cream uit 1968 het tamelijk duistere nummer Pressed Rat and Warthog. Zoon Kofi Baker mocht nu de rol van zijn vader op drums en vocals overnemen.

Toen was het de beurt aan het hoofdstuk Blind Faith en meldde Steve Winwood zich. Met Carrack achter de keys, Winwood naast Clapton en Rodgers op gitaar, werd afgetrapt met Had To Cry Today. Daarna nam Winwood plaats achter het orgel en zong achtereenvolgens de prachtige ballad Presence of the Lord en Well Alright.
Winwood verwisselde het orgel daarna voor de gitaar in het fraaie Can’t Find My Way Home en gaf daarna in Do What You Like, naast de gitaren van Clapton en Rodgers, een heerlijke orgelsolo ten beste. Halverwege ging het nummer over in Toad, de Ginger Baker song met de bekende drumsolo. Zoon Kofi nam ook nu de rol van zijn vader met een solo perfect waar.
In het afsluitende Cross Road draafde iedereen weer op. Clapton, Wood, Rodgers en Johns soleerden op gitaar, Winwood liet een wervelende orgelsolo horen en Roger Waters kwam nog even met een cowbell. Een spetterend slotakkoord.  

Conclusie:
Met ‘A Tribute to Ginger Baker’  hebben Eric Clapton and friends een schitterende muzikale ode gebracht aan een fantastische drummer.   

Tracks:
01. Introduction
02. Sunshine of Your Love
03. Strange Brew
04. White Room
05. I Feel Free
06. Tales of Brave Ulysses
07. Sweet Wine
08. Blue Condition
09. Badge
10. Pressed Rat and Warthog
11. Had to Cry Today
12. Presence of the Lord
13. Well Alright
14. Can’t Find My Way Home
15. Do What You Like – Toad
16. Cross Road
17. Outroduction

https://youtu.be/IqJWKBJKd7A

Line up:
Eric Clapton – gitaar, zang
Paul Carrack – orgel, keyboards, zang
Chris Stainton – keyboards
Sonny Emory – drums
Steve Gadd – drums
Willie Weeks – bas
Katie Kissoon – zang
Sharon White – zang

Special guests
Steve Winwood – orgel, zang
Roger Waters – bas
Nile Rodgers – gitaar
Ronnie Wood – gitaar
Kofi Baker – drums
Kenney Jones – drums
Henry Spinetti – drums
Will Johns – gitaar

Website: Eric Clapton