Emily Barker – A Dark Murmuration Of Words
Format: CD – LP – Digital / Label: Thirty Tigers
Release: 2020 

Tekst: Paul Op den Kamp

Stiekem de ideale afsluiter van 2020?

Afgelopen september verscheen dit nieuwe werk van Emily Barker. Tv-kijkers kennen haar muzikale talenten al van het themamuziekje voor de serie ‘Wallander’. Met de gebeurtenissen van het afgelopen jaar in het hoofd blijkt dit plots de ideale soundtrack om 2020, het jaar van afstand en stilte, af te sluiten. Muzikaal vuurwerk in plaats van fysieke knallers.

Het natuurlandschap op de hoes zegt eigenlijk al alles over de inhoud van dit album. Verstilde folk in sepia tinten. In de liedjes verhaalt de zangeres over de liefde die ze kort bij zich wil(de) houden en de bijzondere types die ze zo al tegenkomt. Liedjes opgebouwd met spaarzaam instrumentarium waardoor de kraakheldere zangstem alle ruimte krijgt. Vergelijkbare oorverdovende stiltekunstenaars zijn Alela Diana, Anthony & The Johnsons of Sandy Denny.

Dit zijn geen liedjes die op het eerste gehoor zomaar even hun geheimen prijs geven. Heel langzaam komen de diepere lagen naar voren die verscholen lijken onder het oppervlakte. Bijna alsof de 1,5 meter regel door de zangeres in acht word genomen. Stap voor stap komt ze behoedzaam dichterbij.

Leg deze plaat op de 31ste op de draaitafel. Schenk iets te drinken in en mijmer over de vreemde periode waar we deels nog in zitten. Laat de diepte van ellende en verlies op je inwerken tijdens het luisteren. Besef wat sommige dit jaar hebben meegemaakt of verloren. Een waardigere afsluiter van 2020 kan ik mij persoonlijk niet voorstellen.

Tracklist:
01. Return Me
02. Geography
03. The Woman Who Planted Trees
04. Where Have the Sparrows Gone?
05. Strange Weather
06. Machine
07. When Stars Cannot Be Found
08. Ordinary
09. Any More Goodbyes
10. Sonogram

Website: Emily Barker