Een heerlijke eigenwijze garagerock band

 

E.T. Explore Me – President
Format: vinyl Single / Label: Voodoo Rhythm Records
Release: 2021
Tekst: Peter Marinus

Soms zijn er Nederlandse bands, die per ongeluk aan onze aandacht zijn ontsnapt. Neem nu het Haarlemse garagerock trio E.T. Explore Me. Een trio, dat kwaliteit genoeg blijkt te hebben om door het vermaarde Voodoo Rhythm label getekend te worden.

De band kwam voort uit het Haarlemse kunstenaarscollectief the Irrational Library, onder leding van de Amerikaan Joshua Baumgarten.

Er werden al flink wat releases van de band uitgebracht en nu is het de beurt aan de single President.

Wat het geluid van Joost Varkevisser (zang, gitaar, orgel), Jeroen Blijleve (bas) en Jeroen Kruijs (drums) zo bijzonder maakt is, dat er hier geen sprake is van een “standaard” garagerock band. Hun muziek zou je op deze single het beste als trash disco kunnen omschrijven. Invloeden vanuit de minimal rock, garagerock en industrial gaan moeiteloos hand in hand.
Zelf omschrijft de band het geluid van President als “Roxy Music zonder de erotische Bryan Ferry”.

En ik kan daar mee leven want President heeft wel iets van Roxy Music’s Love Is The Drug maar dan verpakt in een broeierig fuzzend nummer met naargeestige, gluiperige Howlin’ Wolf-achtige zang van Joost Varkevisser. Compleet met minimale funkgrooves, een zacht dreinend orgeltje en een schurend geluid.

Drug Me gaat meer de kant op van de donkere industrial met zeer naargeestige brommende zang, een tikkende ritmebox, een funky gitaartje, ontregelende noise en een vervormd sputterend orgel.

E.T. Explore Me vestigt met deze single opnieuw de aandacht op zich. En we moeten ons, met zijn allen, diep schamen dat we deze band zo lang aan onze aandacht hebben laten ontsnappen! Een heerlijke eigenwijze garagerock band.

Tracklist:
01. President
02. Drug Me