Dust & Bones – The Great Damnation Stereo Parade
Format: CD – Digital / Label: El Puerto Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Bier zuipen is een grote hobby van de band Dust & Bones. En dan komt het natuurlijk prima uit dat hun thuisland, Duitsland, een bierland bij uitstek is!’

En de muziek, die zij na, of tijdens, het bierzuipen produceren noemen zij “dirt rock”. En dat is een mix van punk, rock en metal. Een mix die vooral onbehouwen hard en pompend klinkt.

 

Rustpunten? Daar heeft deze band nog nooit van gehoord. Van het begin tot het eind van het album raggen ze je compleet ondersteboven.

Het begint gelijk al met Get The World Sucker. Een onbehouwen raggend punky rocknummer waarbij je goed kan meebrullen, Het nummer zit vol staccato gitaarriffs en een Motörhead-achtige intensiteit.
Gogogo! is daarna een meedogenloos voortpompende rocker waarin een ZZ Top-achtig sompig boogie geluid wordt gekoppeld aan een massief metalgeluid.
Vervolgens is Freerider een zwaar gonzende metalboogie met lekker boertige zang. Een goed voorbeeld van een “heads down, no nonsense”(vrij vertaald “geen gelul, gebak van Krul”) nummer.
Dream In Infrared opent fel op een haast Alice Cooper-achtige wijze om als pompende metalboogie verder te gaan. Een boogie waarbij je met gemak “how how how how” kunt meebrullen!’
Ook Shaky Mountains is een boogie, die bovendien voorzien is van een bluesy scheurend harmonica. Nail You To The Wall (With Rock ‘N’ Roll) opent met schurende distortion en ramt daara genadeloos verder op een niet aan te ontkomen wijze. Bad Commando is een gedisciplineerde rockcommando aanval met een zware, schrale bierlucht. De band maait alles en iedereen, al rockend, neer.
Next Evil Thing kan ja als het “rustpunt” van het album zien omdat de boogie hier tijdelijk is ingeruild voor een rauw mid-tempo rockend geluid, dat echter nog steeds onbehoorlijk onbehouwen klinkt. De punkrock steekt zijn kop weer op in Kings Of The End dat tien maal harder klinkt dan bands als bijvoorbeeld Green Day. Dan is het weer hoog tijd voor een verpletterende metalboogie met Outlaw dat van het begin tot het eind kneiterhard doordendert.
De afsluiter Kill Your Time is een lompe meebrul rocker met messcherpe rock & roll gitaarriffs.

Ik heb mij uitstekend vermaakt met deze ongemanierde “plurkenrock” en ga er nog maar eentje opentrekken….

Tracklist:
01. Get The World Sucker
02. Gogogo!
03. Freerider
04. Dream In Infrared
05. Shaky Mountains
06. Nail You To The Wall (With Rock ‘N’ Roll)
07. Bad Commando
08. Next Evil Thing
09. Kings Of The End
10. Outlaw
11. Kill Your Time

Website: Dust & Bones