Downchild – 50th Anniversary Live At The Toronto Jazz Festival
Format: CD / Label: Diesel Management Productions Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Downchild, ook wel bekend als the Downchild Blues Band, uit Toronto, Canada bestaat 50 jaar!! Reden voor een feestje dus en dat feestje werd gevierd op het Toronto Jazz Festival. En een feestje is geen feestje als er geen gasten komen. Wat dacht je van gasten als David Wilcox, Gene Taylor, Erja Lyytinen, Kenny Neal, Dan Aykroyd en Paul Schaffer.

Het is een heerlijk swingend feest geworden voor Don Walsh (gitaar, harmonica), Chuck Jackson (zang, harmonica), Pat Carey (tenorsaxofoon), Michael Fonfara (keyboards), Gary Kendall (bas) en Mike Fitzpatrick (drums).

Afgetrapt wordt met Can You Hear The Music, een vrolijke swingblues shuffle met stuwende blazers en doorleefde zang. Daarna is Understanding & Affection een ontspannen rhythm & bluesshuffle met soepel rollend pianospel en de warme ondersteuning van de blazers.
David Wilcox treedt met zijn gitaar (en zang) aan in een tweetal boogies. De eerste is It’s A Matter Of Time. Een boogie met een hoog Elmore James gehalte waarin de schroeiende slidegitaar prima past. Van Elmore James zelf is Madison Blues, dat lekker stuwend klinkt met een opnieuw vurige slidegitaar.
Vervolgens is One In A Million een intiem deinend rhythm & bluesnummer met een heerlijk dromerige slide en zeer soulvole zang. Ex-lid Gene Taylor is op de piano te horen in de spetterende swingblues I’m Gonna Tell Your Mother, een cover van een Jimmy McCracklin nummer waarin stiekem ook nog een stukje “Little Bitty Pretty One” verstopt is.
De zeer sexy Finse zangeres-gitarist Erja Lyytinen blijkt naast een snijdende gitaarstijl ook nog eens over een vurige stem te beschikken in Mississippi Woman, Mississauga Man, dat lekker doorpompt en waar een zydeco luchtje aan kleeft.
Kenny Neal was ook ooit lid van Downchild en is dus ook aanwezig in de lome slowblues Shotgun Blues. Dan bereikt het feestje zijn hoogtepunt als de Blues Brothers Dan Aykroyd en toetsenist Paul Schaffer zich bij de band voegen. De versie van de Stax klassieker Soul Man bezorgt nog steeds kippenvel over je hele lichaam.
Alle gasten draven op voor een feestelijk swingende cover van Big Joe Turner’s Flip Flop And Fly als afsluiter.

Wat was dit een heerlijk verjaardagsfeestje en, jongens, wat is Downchild toch een geweldige band!

Er is maar één manier om ze te feliciteren: kopen dit album!

Tracklist:
01. Can You Hear The Music
02. Understanding & Affection
03. It’s A Matter Of Time
04. Madison Blues
05. One In A Million
06. I’m Gonna Tell Your Mother
07. Mississippi Woman, Mississauga Man
08. Shotgun Blues
09. Soul Man
10. I Got Everything I Need (Almost)
11. Flip Flop & Fly

Website: Downchild