++++Don Ender - Southwards

Don Ender – Southwards
Format: CD – Digital / Label: Grand Cru Records
Releasedatum: 15 november 2019

Tekst: André Wittebroek

Zoals al jaren bekend komen er veel goede bluesmuzikanten uit Duitsland. Bluestown Music besteedt hier net als Blues Magazine dan ook de nodige aandacht aan. Henrik Freischlader, Kai Strauss,Timo Gross, Tommy Schneller, Kris Pohlmann, The Bluesanovas, Gregor Hilden, Richie Arndt om er maar een paar te noemen, zijn allemaal al eens besproken. Nu dient zich weer een nieuw talent aan, Don Ender uit Mannheim,  met zijn debuut-cd ‘Southwards’.
De inspiratie voor deze cd haalde hij uit zijn lange reizen door het zuiden van Amerika tussen Memphis, Nashville en New Orleans. Hier ontstond het raamwerk voor tien zelf geschreven songs die hij bij terugkeer in Duitsland samen met producent/muzikant Timo Gross uitwerkte en dat resulteerde in de cd ‘Southwards’.

De opener Stranded geeft de richting aan met pakkende, vlotte riffs, fijne stem en mooi gitaarspel. Het up-tempo Miss You So Bad volgt naadloos, heerlijke swing met een mooi rustig tussenstuk. De ritmesectie en zeker de drums geven de strakke toon aan in Something’s Got A Hold On Me met een  vaak terugkerend refrein. Een soort liefdesballade, ingetogen en met een fluitend en akoestisch intro is Nothing’s Gonna Be The Same.
Bad Boy heeft een fijne groove en shuffle, goed gezongen. Dan volgt weer een up-tempo nummer Trouble. In Nick Of Time heerst een  Allman Brothers, Warren Haynes sfeertje, waarna het vrolijke Shackles On My Soul met veel samenzang komt. De shuffle Always By Your Side groovet weer prettig en de cd eindigt met een heerlijk akoestische Old School Blues Coming Home.

Conclusie:
Met ‘Southwards’ heeft Don Ender geen vernieuwende, maar wel een erg prettig in het gehoor liggende bluesplaat afgeleverd. Sterk debuut.

Tracks:
01. Stranded
02. Miss You So Bad
03. Something’s Got A Hold On Me
04. Nothing’s Gonna Be The Same
05. Bad Boy
06. Trouble
07. Nick Of Time
08. Shackles On My Soul
09. Always By Your Side
10. Coming Home

Line-up:
Don Ender: vocals, guitars
Timo Gross: bass,guitars,keyboards,backing vocals
Franz Eichberger:drums,percussion,triangle O
lav Federmann:drums(track 5&7)

Website: Don Ender