+Dommengang - No Keyes

Dommengang –  No Keys
Format: CD Vinyl – Digital / Label: Thrill Jockey Records
Release 2019

Tekst: Peter Marinus

Dit derde album van de band Dommengang uit Los Angeles is al een tijdje uit maar is te goed om te laten lopen! We hebben hier namelijk te maken met een enorm heavy trio, dat bestaat uit Dan “Sig” Wilson (gitaar), Brian Markham (bas) en Adam Bulgasem (drums).

Als je je kan voorstellen hoe een mix klinkt van de psychedelische uitbarstingen van Pink Floyd, de enorm zware space-psych klanken van Hawkwind en stonerrock, krijg je een goed beeld van het geluid van Dommengang. Hun nummers op dit album klinken behoorlijk donker, hetgeen niet verwonderlijk is gezien het feit dat een dierbare vriend van de band voor de opnames van dit album overleed.
Het album werd met een minimum aan overdubs opgenomen door producer Tim Green, bekend van de band Howlin’ Rain.

Er wordt geopend met een distortionstorm waarna de venijnig pompende fuzzrocker Sunny Day Flooding begint. Een nummer met een flink smerig garagepunk geluid, dat bij vlagen aan The Stooges’ “I Wanna Be Your Dog” doet denken.
Vervolgens klinkt Earth Blues zeer donker. Een traag dreunend nummer met bedwelmende gekwelde psychedelische invloeden (de zang), afgewisseld door stevig beukende riffs. Ook in het zwaar zoemende en donkere Wild Wash wordt de 70’s psychedelica voorzien van een zeer stevig fuzzrock geluid met gillend en kreunend gitaarwerk. Stir The Sea pompt loom en zwaar voort met hard zoemende riffs en galmend, voorbij flitsend gitaarwerk, dat bij vlagen bluesy klinkt. Kudzu is een nummer, dat enigszins ontdaan is van de superzware laag uit de voorgaande nummers. Maar het blijft altijd nog een flink smerig donker rockend nummer met psychedelische zang, een funky ritmesectie en schurend gitaarwerk.
Het korte instrumentale Arcularius – Burke zweeft dromerig voorbij met een splijtend harde bluesy gitaarsolo. Camilla Soufly-Mitchell van de band Golden Void is vocaal te gast in Jerusalem Cricket. Een tegen de progrock aanleunend nummer dat aan het werk van Be-Bop Deluxe doet denken.
Dommengang sluit het album af met de donkere psychedelische blues van Happy Death (Her Blues II) met fraai huilend gitaarwerk en een ouderwets Pink Floyd orgeltje van gast Adam Parks.

Dit derde album van Dommengang kan zonder enige twijfel aangeraden worden aan de fans van het betere zware psychedelische rockwerk!

Tracklist:
01. Sunny Day Flooding
02. Earth Blues
03. Wild Wash
04. Stir The Sea
05. Blues Rot
06. Kudzu
07. Arcularius – Burke
08. Jerusalem Cricket
09. Happy Death (Her Blues II)

Website: Dommengang