Recensie: Dionne Bennett – Sugar Hip Ya Ya

 

Dionne Bennett – Sugar Hip Ya Ya
Format: CD – Digital / Label: Hunnia Records
Release: 2021

Tekst: Peter Marinus

Ik heb mijn jaarlijstje voor Bluestown Music te vroeg ingeleverd. Tot die conclusie ben ik gekomen na het beluisteren van het nieuwe album van de Brits-Jamaicaanse zangeres Dionne Bennett. Dit album hoort namelijk hoog in mijn lijstje te staan.

Het album klinkt onnoemelijk funky en ik moest constant denken aan maar één zangeres: Betty Davis! Dionne Bennett klinkt namelijk net zo rauw, fel en “in yo face” als de voormalige echtgenote van Miles Davis.

Het album van Dionne werd in Budapest, Hongarije, opgenomen met lokale muzikanten, die echter zo ontzettend lekker funky klinken dat ik ze stuk voor stuk ga noemen: Laszlo Borsodi (gitaar), Attlla Herr (bas), Lajos Gyenge (drums), Matyas Premecz en The Jambalaya Horns, bestaand uit Tamas Sovari (trompet) en Zoltan Albert (saxofoon). Producer Little G Weevil nam de sologitaar voor zijn rekening.

Zoals gezegd hebben we hier met een echte funky powerhouse te maken, die aftrapt met een energiek pompende cover van Etta James’ Tell Mama.

Het geluid van Betty Davis is onmiskenbaar aanwezig in het luie en vet groovende Sugar Hip Ya Ya waarin Dionne zowel sensueel als pittig rauw klinkt. Little G Weevil zorgt voor bijtend sologitaar spel. Spy Me funkt lui en bluesy verder met brutale, felle zang van Dionne.

De Jamaicaanse roots van Dionne komen aan de oppervlakte in het lui skankende My Life. Een intiem soulvol nummer. Full Time Job is een stevig stuwende bluesshuffle met hard bijtend gitaarwerk, een gierend orgel en een stuwende gospel energie.

Allen Toussaint’s Yes We Can Can (vooral bekend door The Pointer Sisters) klinkt in handen van Dionne een stuk vetter en funkier.

Het lui skankende Let It Rain klinkt ook nog eens broeierig funky a la Marvin Gaye’s What’s Goin’ On. In het nummer hoor je een sample van de “We Shall Overcome” toespraak van Dr. Martin Luther King, Jr.

Dionne blijkt ook een zeer goede soulzangeres te zijn blijkens de lome soulballad Don’t Fall For Love. Een nummer in de beste Daptone traditie. Dan gaan we over naar de broeierige Betty Davis funk van Get It Right. Hoekig groovend met een bluesy huilende gitaar.

Het losjes groovende Get Style met zijn lekkere Meters orgel is de zeer aanstekelijk groovende afsluiter van dit album.

Een album dat hoog in elke lijst hoort te staan en dat bewijst dat we er weer een lekkere rauw funk dame bij hebben!

Tracks:
01. Tell Mama
02. Sugar Hip Ya Ya
03. Spy Me
04. My Life
05. Full Time Job
06. Yes We Can Can
07. Let It Rain
08. Don’t Fall For Love
09. Get It Right
10. Get Style

Website: https://dionnebennett.com/album/2070435/sugar-hip-ya-ya