Who Are You: James Govan

 

In de jaren ’60 en ’70 verscheen een groot aantal albums van artiesten, die bij het grote publiek nooit bekend raakte. Daardoor was dit soort albums gedoemd om in de zogenaamde “uitverkoopbakken” te belanden. Hopend, dat er een persoon langs zou komen, die nieuwsgierig genoeg zou zijn om de betreffende artiest eens te gaan uitproberen.

Om die artiesten nu eens uit de vergetelheid te trekken hebben we de rubriek:

“Who Are You”

Tekst: Peter Marinus

Maak kennis met zanger James Govan. Een artiest, die opgenomen kan worden in de enorme rij “vergeten soulartiesten”. En dan te bedenken dat James Govan ooit als de opvolger van Otis Redding genoemd werd!

James werd in 1949 geboren in McComb, Mississippi. In de jaren ‘60 was hij te vinden als lid van de vocal group The Vans. Het donkere bariton stemgeluid van James werd al snel opgemerkt door George Jackson, die James uitnodigde om in de befaamde Muscle Shoals Studios te gaan opnemen voor het al even befaamde Fame label.

Toen Otis Redding in 1967 overleed kwam producer Mickey Buckins uit Memphis met het idee om James als de nieuwe Otis te lanceren.

In 1969 verscheen de eerste single van James, Wanted: Lover (No Experience Necessary) met en cover van Hank Williams Jambalaya als B-kant. De single flopte echter genadeloos.

De volgende single was de Beatles cover Something maar ook deze single deed hoegenaamd niets met als resultaat dat James Govan door het Fame label gedropt werd.

De overige opnames voor Fame kwamen pas later uit op de Ace verzamelaar ‘Wanted – The Fame Recordings’.

Na een lange periode van stilte verscheen in 1987 ineens het album ‘I’m In Need’ op het Britse Charly R & B label. Op dat album bijdragen van o.a. Travis Wammack, Roger Hawkins en David Hood.

In de periode tussen 1989 tot en met 2014 trad James regelmatig op met  The Boogies Blues Band, vooral in locaties op de Beale Street in Memphis. Ook was hij een aantal keren te zien en te horen op de Tribute To Otis Redding festivals in Italië.

Opnames van deze optredens zijn te horen op het posthuum uitgebrachte album ‘Live In Porretta – A Tribute To Otis Redding’ uit 2007. Posthuum want James Govan overleed in 2014.

Website: https://en.wikipedia.org/wiki/James_Govan