Dick van Altena - Late Lente
Format: CD - Digital / Label: Continental Record Services
Releasedatum: 10 september 2019

Tekst: Peter Marinus

Dick van Altena mag met recht de “peetvader” van de Nederlandse countryscene genoemd worden. In de jaren tussen 1977 en 2005 was hij de leider van The Major Dundee Band waarna hij solo verder ging en de nodige (33!) soloalbums afleverde. Soloalbums, die de ene keer Engelstalig en de andere keer Nederlandstalig waren.
Daarnaast was/is hij actief als songwriter voor artiesten uiteenlopend van Toni Willé, De Sjonnies, Henk Wijngaard en Saskia & Serge. Op zijn nieuwe album heeft Dick voor de Nederlandstalige koers gekozen zodat dit album eigenlijk de opvolger is van het album ‘Novemberwind’ uit 2014.

Er zit een wereld van verschil tussen de Engelstalige en Nederlandstalige albums van Dick. Op de Engelstalige albums kan Dick zich absoluut meten met de beste singer-songwriters uit het Americana genre. Het nieuwe Nederlandstalige album “Late Lente” is van een andere orde. Het is gevuld met gemoedelijke intieme nummers waar her en der wat countryinvloeden te bespeuren zijn.

De opener De Speelman is een sprankelend folky nummer dat door de gemoedelijke sfeer aan het werk van de vergeten Nederlandse singer-songwriter Dimitri van Toren doet denken en af en toe zelfs aan Henk Wijngaard. Vervolgens is Later Is Voorbij een ballad waarin de donkere warme stem van Dick floreert. Een countryachtige deiner waarin door het gebruik van de akoestische gitaar zelfs het geluid van “One Way Wind” van the Cats opduikt. Ook Late Lente is een ballad, een folkie ballad met countryinvloeden door de zacht huilende pedal steel. In dit nummer zie en hoor je de madeliefjes uit de knop komen. Opa Gitaar kan het beste als “Nederanica” (?) omschreven worden. Luchtig wiegend en gemoedelijk voortkabbelend met een zacht snijdende dobro en ploegende tuba.
Als Rivieren Niet Meer Stromen zit daarna meer tegen de traditionele countryklanken aan van The Tumbleweeds of The Major Dundee Band. De countryballad Oude Thuis klinkt net zo commercieel en gepolijst als een mix van the Major Dundee Band met Kenny Rogers.
Met Donald Duck huppelt Dick al “hillbilly boppend” voort in een opgewekt nummer met als boodschap dat “fantasie” niet meer is dan “een oude Donald Duck”. Ik was vroeger meer van de Pep…. Huisje Op De Maan is een warme intieme countryballad met een melancholische tekst die Pierre Kartner’s “Het Kleine Café” benadert. De twee intieme ballads Het Cadeau en Raam In De Hemelpoort zijn mooi door hun folky eenvoud en doen denken aan het intieme geluid van Gordon Lightfoot.
Dit Nederlandstalige album van Dick van Altena toont de veelzijdigheid van deze artiest aan. Een album, dat vooral is weggelegd voor liefhebbers van het 70’s geluid van Nederlandse singer-songwriters als Dimitri van Toren of Elly en Rikkert. En misschien dat het ook nog wel eens in de smaak bij truckers kan vallen!

https://www.youtube.com/watch?v=X2xkPHE2zW0

Tracklist:
01. De Speelman
02. Later Is Voorbij
03. Late Lente
04. Opa Gitaar
05. Als Rivieren Niet Meer Stromen
06. Oude Thuis
07. Donald Duck
08. Huisje Op De Maan
09. Het Lieve Leventje
10. Het Cadeau
11. Niemand Weet
12. Raam In De Hemelpoort

Website: Dick van Altena