Devon Gilfillian – Black Hole Rainbow
Format: CD – LP – Digital / Label: Capitol Records
Release: 2020

Tekst: Paul Op den Kamp

Bestaat er zoiets als een artiest die de hoop van Marvin Gaye combineert met het spirituele van Jeff Buckley, die zijn liedjes brengt met een stevige beat die van Jay-Z of Kanye West had kunnen zijn. Dat allemaal gekoppeld aan het trage verdriet zoals Londen Grammar altijd brengt.
Ja, die artiest bestaat en zijn naam is Devon Gilfillian. En zijn debuut album is vorige maand verschenen.

De website van de zanger uit Philadelphia vermeldt nog meer invloeden dan mijn associaties die hierboven al vermeld staan. Ray Charles, Otis Redding en Notorious B.I.G zijn enkele namen die de man zelf vermeldt in zijn bio.

Na enkele EPs. is ‘Black Hole Rainbow’ zijn eerste volledige album. Ervaring op het podium deed hij op als voorprogramma van Keith Urban, Mavis Staples en Brothers Osborne.

De twaalf liedjes zijn een reis door een rauw, verscheurd landschap. De zanger zoekt naar een beter plek in de wereld om daar samen te zijn met diegene van wie houdt, diegene moet hij dan ook nog onderweg vinden en leren kennen. De muzikale omlijsting van deze persoonlijke queeste is even divers. Een donkere mix van beats, toetsen en gitaar. Ruw en schurend schuiven de verschillende instrumenten over elkaar heen, de mix is soms iets overweldigend en druk.
Je krijgt als luisteraar haast medelijden met de protagonist. Om je zoektocht door een dergelijke mijnenveld te moeten ondernemen, het wordt allemaal niet vrolijker op voor hem. De winst is hoe dan ook voor de luisteraar, die kan vanaf de bank thuis meegenieten.

Een verrassend sterk debuut album van een artiest die vanuit het niets tevoorschijn lijkt te komen. Als hij op dit niveau kan debuteren dan maakt dit nieuwsgierig voor de eventuele ontwikkeling die hij nog kan gaan doormaken.  

Tracklist:
01. Unchained
02. Get Out And Get It
03. The Good Life
04. Lonely
05. Thank Me Later
06. Start It Up
07. Stay A Little Longer
08. Even Though It Hurts
09. Black Hole Interlude
10. Find A Light
11. Full Disclosure
12. Stranger

Website: Devon Gilfillian