+Derrin Nauendorf - The World Within

Derrin Nauendorf – The World Within
Format: CD – Digital / Label: Eigen Beheer
Release: 2019

Tekst: Ella-Milou Quist

Gewapend met slechts een handjevol gitaren, zijn pure doordringende zangstem en melancholische liedjes weet de Australische singer-songwriter en gitarist Derrin Nauendorf al heel wat jaren een vaste schare fans aan zich te binden en hun harten te stelen. Inmiddels heeft de Australiër al negen studioalbums en twee live albums op zijn naam staan. Toch is hij niet heel erg bekend bij het grote publiek. Het is tijd dat daar, met de komst van zijn nieuwste plaat ‘The World Within’, verandering in komt.

Het album opent met het stevige (en het enige volledig instrumentale) nummer Desert Wedding, dat niet zou misstaan onder een Western film of serie. De distortion op de elektrische gitaar, aangevuld met harde slagen op de snaren en het tokkelende spel op de akoestische gitaar, maken het een mysterieuze, duistere song. Het zorgt ervoor dat je het album ingezogen wordt en het maakt je nieuwsgierig naar de rest.
Instrumentale nummers zijn overigens niet ongebruikelijk voor Nauendorf. Hij voegt wel vaker één of twee liedjes toe zonder zang. Hierdoor komt zijn vernuftige gitaarspel nog beter naar voren. De zang mis je op zo’n moment geenszins. Derrin is even sterk in de instrumentale liedjes als in die met vocalen. Ze komen altijd even hard binnen.

De mysterie en de donkerte, zoals op de openingstrack, blijven het hele album voelbaar. Stemmige liedjes met de ene keer een roots en de andere keer een country of blues sound voeren de boventoon. De distortion van de elektrische gitaar op de achtergrond van de meeste nummers, evenals de lapsteel gitaar met z’n jankende country ziel en de in mineur gespeelde (akoestische) gitaarakkoorden dragen eveneens bij aan die specifieke sound. Ook doet Derrin nog een duit in het zakje met zijn indringende en van emotie vervulde stem. Om toch voor enige afwisseling te zorgen voegt hij soms een wah wah effect en een ritmesectie, in de vorm van percussie op de body van zijn gitaar of een tamboerijn, toe. Ook wisselt hij rustige en meer uptempo nummers met elkaar af om het allemaal wat dynamischer te maken. Hierdoor verveelt het geen moment en blijft het boeiend om naar te luisteren.

Sowieso weet de Australiër door de jaren heen zijn muziek genoeg aan te passen om het interessant te houden. Geen album klinkt hetzelfde. De ene keer hoor je hem met een voltallige band en zijn de nummers lekker stevig en op het volgende moment speelt hij weer solo met soms een ingetogen en soms juist een bombastischer, grootsere sound. Net wat op dat moment bij hem past. Met ‘The World Within’ grijpt hij helemaal terug naar de basis met slechts gitaren en zang. Minimalisme siert de plaat. Hierdoor hoor je goed hoe zo’n uitmuntende gitarist hij is. Hij heeft zichzelf verschillende speelstijlen aangeleerd; van fingerpicking en popping tot slapping op zowel zijn elektrische als akoestische gitaren, tot slide op zijn lapsteel. Hij kan werkelijk alles. Daarnaast is hij ook nog eens een goede liedjesschrijver met gevoel voor mooie composities en sterke arrangementen en een heel goede zanger die met zijn cleane, doordringende, aardse vocalen weet te raken. Hij vertelt echt een verhaal en komt direct binnen.

‘The World Within’ is een pure en melancholische plaat van een artiest die na een drukke periode van toeren en muziek maken even op de rem trapt, zijn rust pakt en de tijd neemt om na te denken over het leven en over muziek. Om vervolgens weer vol energie door te gaan en te doen waar hij van houdt: muziek maken en mensen blij maken met zijn liedjes.

Tracklist:
01. Desert Wedding
02. Anything At All
03. Working
04. Amigo
05. Fall Out Of Love
06. Your Cold Heart
07. Goin Down Slow
08. Who Put The Blues In You
09. Castlemain
10. Bigger The Love

Website: Derrin Nauendorf