Debbie Davis & Josh Paxton – Interesting Times
Format: CD – Digital / Label: Prom Night Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Gedurende deze moeilijke tijden van het Corona virus zou het zo maar kunnen dat je behoefte hebt aan een lekkere cd, vol met intieme muziek, om je door deze crisis heen te kunnen slepen.
Zangeres Debbie Davis en pianist Josh Paxton hebben met zijn tweetjes een album uitgebracht, dat je door deze periode heen zou kunnen helpen.

Oorspronkelijk was dit album daar niet voor bedoeld want de opnames vonden al plaats voor de uitbraak van het virus maar gezien de sfeer van het album kan dit album prima als steun fungeren.

Debbie Davis is een jazz en Americana zangeres (en ukelele speelster) uit New Orleans die al een tijdje actief is, o.a. met haar band the Mesmerizers.

Haar satijnzachte jazzstem leent zich uitstekend voor de dertien intieme zang-piano nummers. En dan is het natuurlijk heerlijk als je over een sublieme pianist als Josh Paxton kunt beschikken. Deze pianist heeft een heerlijk swingend, sprankelend, geluid dat met het grootste gemak door de jazz, boogie woogie en ragtime heen swingt.

Het album is gevuld met allemaal covers. De eerste is een cover van Billy Preston’s Will It Go Round In Circles. Josh Paxton’s sprankelende funky pianospel geeft deze intieme uitvoerrng precies die swing die het nummer nodig heeft en Debbie’s bluesy, onderkoelde zang past daar perfect bij.
Pure Imagination is een ballad die afkomstig is van de soundtrack van de film Willy Wonka And The Chocolate Factory. Een intieme jazzballad waarin Debbie’s weelderige zachte stem de hoofdrol steelt.
Verrassend is de cover van David Bowie’s The Man Who Sold The World. Dit nummer deint in deze intieme setting lekker warm voorbij. Het swingende pianowerk van Josh geeft dit nummer een haast New Orleans-achtige swing. De cover van Dizzy Gillespie’s A NIght In Tunisia is voorzien van zeer stuwend pianopel waardoor een onweerstaanbaar boppend geluid ontstaat.
Het ironische Randy Newman geluid is duidelijk hoorbaar in de cover van diens Political Science. Other Than Everything, Everything’s Great is een cover van de mij onbekende band the Happy Talk Band en het gaat hier om een sfeervolle statige ballad, die gevolgd wordt door een uitbundig spetterende ragtime cover van Billie Holiday’s Swing Brother, Swing waarin Josh zich al swingend lekker kan uitleven.
I’m The Man is een verrasende cover van het Joe Jackon nummer in een sprankelende, pompende versie. Ik had nooit gedacht dat ik ooit een haast ragtime-achtig boppende versie van het They Might Be Giants nummer Your Racist Friend zou tegenkomen. Maar dat is hier dus wel het geval via een heerlijk swingende cover.
Bruce Hornsby’s The Way It Is klinkt vervolgens heerlijk jazzy deinend. In de cover van Paul Simon’s Still Crazy After All These Years is het oorspronkelijke gospelgevoel nog steeds aanwezig. De tweede David Bowie cover, Life On Mars, klinkt zeer intiem en daardoor ook zeer indrukwekkend.
De laatste cover is Stevie Wonder’s If It’s Magic, dat zich prima leent voor een warme intieme jazz versie.

Met dit intieme album van Debbie Davis en Josh Paxton kan je de wereld, en dus het Corona virus, even heerlijk vergeten.

Tracklist:
01. Will It Go Round In CIrcles
02. Pure Imagination
03. The Man Who Sold The World
04. A Night In Tunisia
05. Political Science
06. Other Than Everyththing, Everything’s Great
07. Swing Brother, Swing
08. I’m The Man
09. Your Racist Friend
10. The Way It Is
11. Still Crazy After All These Years
12. Life On Mars
13. If It’s Magic

Website:
Debbie Davis
Josh Paxton