Recensie: Death Therapy – Melancholy Machines

 

Death Therapy - Melancholy Machines

Death Therapy – Melancholy Machines
Format: CD / Label: Tooth & Nail Records
Release: 2021

Tekst: Peter Marinus

 Te bestellen bij o.a. Bol.com

Dit project klinkt zowel spijkerhard, donker als avontuurlijk!

Je zou het met een bandnaam Death Therapyniet echt verwachten maar we hebben toch wel degelijk te maken met een echte Christian metal act. Niet echt een band want het gaat hier om het project van multi-instrumentalist Jason Wisdom, die bekend is van zijn werk met de bands Becoming The Archetype en the Solamors.

Er verschenen twee Death Therapy albums op het Solid State label en het nieuwe derde album is nu uit op Tooth & Nail.

Jason werkte samen met producer Nate Washburn (o.a. van My Epic Faam). Samen schreven ze de nummers voor dit album.

De hoofdmoot van dit album wordt gevormd door zeer logge tegen Industrial Metal aanleunende nummers waarin je invloeden als Nine Inch Nails en Marilyn Manson tegenkomt.

Toch gebeurt er veel meer! Zo duiken er in het voor Jason’s doen vrij toegankelijke Tension zelfs Depeche Mode invloeden op, uiteraard doorspekt met naargeestige Industrial. Jason beschikt over een behoorlijk gemeen en gluiperig klinkend stemgeluid.

De krachtige meebrul rock van Bullet Holes geeft ook ruimte voor zwevende synthesizerpop maar eveneens voor massieve Queens Of The Stone Age rock.

Ghost Psalm opent met bombastische pianoprog en gaat daarna dreunende en schurend verder. Een soort Emerson Lake & Palmer van de industrial? Een complete verrassing is het zeer rijkelijk georkestreerde The Silence Of God. Een donkere ballad waarin Jason een duet zingt met Dawn Michele van de band Fireflight.

Recomposure en Melancholy Machines zijn een sfeervol vervolg op dit nummer met donker aanzwellende synthesizers en wederom opduikende prog invloeden.

Er wordt ook nog “ouderwets” gebeukt. Zo is Familiar Shadows een zeer donker en grommend Industrial Metal nummer met gitaren, die kreunend grooven. Een nummer met een haast Stoner-achtige logheid.

Bad Day To Die kinkt door de woeste schreeuwzang behoorlijk donker waarna er in Flammable Animals weer knarsend en branderig gegrooved wordt.

Opnieuw laat Death Therapy horen dat dit project zowel spijkerhard, donker als avontuurlijk klinkt!

Tracklist:
01. Familiar Shadows
02. Pls Snd Hlp
03. Bad Day To Die
04. Flammable Animals
05. Tension
06. Bullet Holes
07. Ghost Psalm
08. The Silence Of God
09. Recomposure
10. Melancholy Machines

Website: https://www.facebook.com/deaththerapy/