Dan Penn – Living On Mercy
Format: CD – limited edition Vinyl will be available October 23rd – Digital / Last Music Company
Release: 2020

Tekst: Gerrit Schinkel

De Amerikaanse singer-songwriter en producer Wallace Daniel Pennington (Dan Penn) is geboren op 18 november 1941 in Vernon, Alabama. Penn is sinds 1960 actief in de muziekbusiness. Hij is o.a. bekend als (mede) auteur van klassiekers als Dark End of the Street (James Carr, Ry Cooder, Joe Tex, The Flying Burrito Brothers, Linda Ronstadt), I’m Your Puppet (James & Bobby Purify, Sam & Dave, Dionne Warwick), Do Right Woman, Do Right Man (Aretha Franklin, Etta James, Joan Baez, William Bell) en Cry Like a Baby (The Box Tops, Betty Wright, Arthur Alexander, Hacienda Brothers). 

De door muziekkenners en collega muzikanten zeer gewaardeerde singer-songwriter is inmiddels 78 jaar. In 1973 komt zijn debuut soloalbum ‘Nobody’s Fool’ uit.

Vorige maand (28 augustus) verscheen er na jaren weer een nieuw soloalbum van de levende legende uit Alabama. Dit album, ‘Living On Mercy’, is de opvolger van het in 1994 verschenen ‘Do Right Man’.
De demo’s zijn met een viertal gerenommeerde musici uitgewerkt tot een eindproduct in de beroemde Muscle Shoals Studios in Sheffield, Alabama en in Nashville, Tennessee. Penn schreef de songs zelf en samen met Spooner Oldham, Wayne Carson, Gary Nicholson, Carson Whitsett, Will McFarlane, Bucky Lindsey, Buzz Cason en de Cate Brothers.

De titeltrack, Living On Mercy is een sterke opener en belooft meteen veel goeds. Lekkere ontspannen soul, een warme stem en een uitstekende band. I’ll See You in my Dreams, met koortjes, is een ballad waar de soul van afdruipt.
Het samen met Spooner Oldham geschreven I Do is pure deep soul en een typische Penn/Oldham song. Klassieke soul is te horen in Clean Slate. Orgel, een uitstekende ritmesectie en fraaie gitaarlicks.
Na het gevoelige What It Takes To Be True gaat het tempo in I Didn’t Hear That Coming iets omhoog met een schitterende inbreng van medecomponist Clayton Ivey op orgel en piano. De blazerssectie tovert mooie tonen tevoorschijn in Down On Music Row, een schitterende ballad in de beste traditie van Ray Charles.
De blazers zijn ook prominent aanwezig in het swingende Edge Of Love. Een typisch Penn hoogstandje is daarna de ballad Leave It Like You Found It.
Penn schreef twee songs samen met Ernie en Earl Cate, het ingetogen Blue Motel en het stevigere Soul Connection, met lekker gitaarwerk van Will McFarlane. Ingetogen en warm is de zang weer in de ballad Things Happen.
Ook in het slotnummer, de gospelballad met koortjes One Of These Days, is de warme stem van Penn een genot voor het oor.      

 Conclusie:
Op ‘Living On Mercy’ laat Dan Penn wederom zijn tijdloze zeer grote klasse horen.  

Tracks:
01. Living On Mercy
02. I’ll See You In My Dreams
03. I Do
04. Clean Slate
05. What It Takes To Be True
06. I Didn’t Hear That Coming
07. Down On Music Row
08. Edge Of Love
09. Leave It Like You Found It
10. Blue Motel
11. Soul Connection
12. Things Happen
13. One Of These Days

Line up:
Dan Penn – zang, gitaar
Milton Sledge – drums
Michael Rhodes – bas
Will McFarlane – gitaar
Clayton Ivey – keyboards

Website: Dan Penn