Dan Mudd – Big Gun
Format: CD – Digital / Label: Independent
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Van straatmuzikant tot een zeer veelbelovende Itaiaanse bluesartiest. Dat is het verhaal van zanger en gitarist Dan Mudd, ook wel bekend als Daniele Gigli. Hij kan ook bekend zijn van het duo Bearbeat.

Op zijn nieuwe album ‘Big Gun’ blijkt Dan een behoorlijk veelzijdige artiest te zijn. Bijgestaan door o.a. drummer Michael Baker (in het verleden “musical director” bij Whitney Houston) switcht Dan van rauwe garageblues naar bluesy Zucchero-achtige rock en neemt onderweg ook nog wat soul en funk mee.

Geopend wordt met Big Gun. Een rauwe, smerig snijdende blues. Zeer traag en dreigend voortstampend met branderig gitaarwerk en doorleefd brullende zang. Een nummer, dat het goed zou doen op een volgende Peaky Blinders soundtrack!
Dit wordt gevolgd door de breekbare donkere akoestische blues Blood Moon met een desolaat geluid door de zacht huilende slidegitaar, de schroeiende elektrische gitaar en donkere stemmige strijkers.
De sfeer slaat om in het warm zwevende Falling Down met een intiem “Big Log” (Robert Plant)-achtige sfeer en Dan’s zang, die aan de rauwheid van Zucchero kan tippen.
Change is een luchtig, hoekig groovend funky nummer met een warme intieme sfeer waarin het geluid van Zucchero nogmaals opduikt. In het traag bonkende Chase The Rain hangt een folkie sfeer door de sprankelend plukkende viool en met een uitbundig refrein.,
Devil Woman is weer een goed voorbeeld van een woeste rauwe blues met smerig vervormde zang en een schrijnende slide. King’s New Clothes bonkt “vrolijk” verder in een haast funky geluid met een zwaar schroeiend geluid.
Dan klinkt in Lola ineens als een ingetogen Tom Petty met zijn warme omfloerste zang. Na de stuwend pompende rauwe countryblues Shake Money volgt de heerlijk lui groovende soublues Try And Cry. Een nummer met een G. Love-achtig ontspannen geluid, voorzien van een warme Hi soul sound.
De super smerig traag raggende garageblues Welcome To America sluit het album zeer intens af.

Dan Mudd heeft een zeer indrukwekkend en veelzijdig album afgeleverd en mag met recht een blues aanwinst genoemd worden!

Tracklist:
01.Big Gun
02.Blood Moon
03.Falling Down
04.Change
05.Chase The Rain
06.Devil Woman
07.King’s New Clothes
08.Lola
09.Shake Money
10.Try And Cry
11.Welcome To America

Website: Dan Mudd