Crystal Shawanda – Church House Blues
Format: CD – Digital / Label: True North Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Ik snap helemaal waarom Crystal Shawanda vergeleken wordt met vokale kanonnen als Koko Taylor en Beth Hart. Crystal beschikt namelijk ook over een zogeheten “powerhouse voice”, die rauw en ontzettend krachtig is.

Deze Canadese zangeres van Indiaanse afkomst werd in 2007 als countryzangeres door het RCA label getekend en was behoorlijk succesvol.

Toch kroop haar bloed waar het niet gaan kon en schakelde zij over op de door haar zo geliefde blues. Inmiddels is zij al toe aan haar vierde bluesalbum waarop zij wordt bijgestaan door Louis Winfield (drums), Darren James (drums), Dave Roe (drums, van Johnny Cash faam), Michael Dearing (bas), Jonathan Nixon (bas), Hinkie Hamilton (bas), DeWayne Strobel (gitaar), Peter Keys (keyboards, o.a. bekend van Lynyrd Skynyrd), Jesse O’Brien (keyboards), Dana Robbins (saxofoon, uit Delbert McClinton’s band), Miqui Guitierez (saxofoon), Stephen Hanner (harmonica) en de McCrary Sisters (backing vocals).

Het album opent met de sprankelende, funky, soulblues van Church House Blues. Hier is Crystal’s rauwe strot gelijk goed te horen in een nummer met een knorrende sax en tintelend gitaarwerk en een tekst strofe over een dominee, die “was shakin’ like Little Richard on speed”.
Daarna wordt er overgeschakeld op de intieme bluesy ballad Evil Memory. In dit nummer snap ik de vergelijking met Koko Taylor en Beth Hart helemaal! Crystal gaat hier namelijk, vocaal, tot op het bot.
Na de lome funky soulblues van Move Me volgt de lome funky shuffle Rather Be Alone met Crystal’s powerzang en fel bijtend gitaarwerk. De intieme ballad When It Comes To Love zou zo in het repertoire van Beth Hart ingepast kunnen worden.
Hey Love is een dartelend soulnummer met een begin jaren ’60 soulgeluid dat teruggrijpt op het geluid van Sam Cooke, compleet met krachtige gospelachtige zang van the McCrary Sisters. Muzikaal gezien lijkt het broeierig stotende Blame It On The Sugar een variant op “Working On The Chain Gang”.
In Bigger Than The Blues zijn voor het eerst de country invloeden van Crystal te horen in een breekbare ballad. Hier hoor je hoe bluesy haar country klinkt!
Na het deinende soulnummer I Can’t Take It wordt het album verrassend afgesloten met een cover van het Tragicakly Hip nummer New Orleans Is Sinking, dat hier een schroeiend stampende blues is met een loeiende harmonica van Stephen Hanner en snijdend slidegitaar spel.

Na beluistering van dit album van Crystal Shawanda kan ik alleen maar blij zijn met de overstap die zij gemaakt heeft van de country naar de blues.

Een absolute aanrader voor de liefhebbers van krachtige vrouwelijke bluesvocalen!

Tracklist:
01. Church House Blues
02. Evil Memory
03. Move Me
04. Rather Be Alone
05. When It Comes To Love
06. Hey Love
07. Blame It On The Sugar
08. Bigger Than The Blues
09. I Can’t Take It
10. New Orleans Is Sinking

Website: Crystal Shawanda