Corb Lund – Agricultural Tragic
Format: CD – LP – Digital / Label: New West Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

De zeer fraaie hoes van Corb Lund’s elfde studioalbum laat er geen twijfel over bestaan dat we hier met een album te maken hebben waarop de country een grote rol speelt.

In het geval van Corb Lund gaat het dan om zeer toegankelijke Americana waarin je invloeden als rockabilly en Texas Swing tegenkomt.

Corb wordt bijgestaan door zijn band, the Hurtin’ Albertans (Kurt Ciesla (bas), Grant Siemens (gitaar) en Brady Valgardson (drums) en gasten als Jaida Dreyer (zang), Dan Dugmore (steelgitaar), Tommy Rogers (fiddle) en Sam Bush (mandoline).

Het zijn vooral de nummers met een meer popgericht geluid, die er op dit album uitspringen. Zoals het fris van de lever swingende 90 Seconds Of Your Time waarin je zelfs invloeden als Crowded House en Squeeze tegenkomt. Een zeer aanstekelijk nummer met scherp priemend gitaarwerk.
Het deinende Old Men wordt opgesierd door het fiddlespel van Tommy Rogers (o.a. bekend door haar werk met Risha Yearwood en Patty Loveless) en de mandoline van ex-New Grass Revival grootheid Sam Bush.
I
Think You Oughta Try Whiskey is een duet met Jaida Dreyer uit Canada en doet denken aan de duetten van Nancy Sinatra en Lee Hazlewood, met een overigens hilarische tekst. In de stuwende rocker Oklahomans! zitten overduidelijke, en zeer aanstekelijke, Dave Edmunds/Nick Lowe invloeden, die terugkeren in het loom boppende Ranchin’, Ridin’, Romance (Two Outta Three Ain’t Bad), waar een zwierige Texas swing in zit.
Grizzly Bear Blues is een nummer, dat meer in de rockabilly hoek zit met een haast tropisch golvende break. In Rat Patrol gaat Corb energiek op de Stray Cats rockabilly toer met gemeen snijdend gitaarwerk.
Van de meer countrygerichte nummers springen het weldadig wiegende Raining Horses en de intieme countrywals Louis L’Amour, met schitterend huilende steelgitaar van Dan Dugmore, er uit.
De afsluiter van het album, Tattoos Blues, lijkt een gemoedelijke Texas swinger te zijn…zo lijkt het want het is voor het grootste gedeelte een bizarre reclamespot voor tattoes, ingesproken door Corb.

Corb Lund zou met zijn elfde album ook zo maar eens in ons land kunnen aanslaan. Zijn combinatie van country en pop klinkt op dit album namelijk zeer lekker!

Tracklist:
01. 90 Seconds Of Your Time
02. Old Men
03. I Think You Oughta Try Whiskey
04. Raining Horses
05. Oklahomans!
06. Grizzly Bear Blues
07. Dance With Your Spurs On
08. Louis L’Amour
09. Never Not Had Horses
10. Ranchin’, Ridin’, Romance (Two Outta Three Ain’t Bad)
11. Rat Patrol
12. Tattoos Bues

Website: Corb Lund