Colin Hicks And The Cabin Boys – Little Boy Blue – The Rock & Roll Years
Format: CD / Label: Jasmine Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Eind jaren ‘50/begin jaren ‘60 begon de rock & roll heel voorzichtig de hitlijsten binnen te dringen. Rock & roll werd in die tijd door de muziekindustrie nog als iets “vies” gezien, een muzieksoort, die slecht voor de jeugd zou zijn. Het gevolg was, dat de rock & roll, die je in de hitlijsten tegenkwam meestal uit gladgestreken versies van oorspronkelijk wilde rock & roll nummers bestond, uitgevoerd door “keurige” jongens als bijvoorbeeld Pat Boone of Bobbie Vee. Het resultaat? Je moeder vond “rock & roll” ook ineens leuk en dat kon toch nooit de bedoeling van de rock & roll geweest zijn!

Ook in het Verenigd Koninkrijk begon de rock & roll grip op de jeugd te krijgen. En ook hier kreeg de oorspronkelijke rock & roll weinig kans om in de hitlijsten te komen.

Toch begonnen er steeds meer zangers en muzikanten op te duiken die zich op de rock & roll stortten. Zoals Colin Hicks met zijn Cabin Boys. Colin was de broer van Tommy Hicks, die beter bekend was als Tommy Steele.

Colin debuteerde als 16-jarige jongen en was een tijdje behoorlijk populair bij het Italiaanse publiek doordat zijn song Sexy Rock gebruikt werd in de Italiaanse film “Ombre Blanche” in 1961.

Van zijn opnames voor het Pye Nixa label, uit de periode 1957-1961, is nu een prima verzamelaar verschenen op het Britse Jasmine label. Bijna tegelijkertijd bracht het Duitse Bear Family label de verzamelaar ‘Sexy Rock – The Brits Are Rocking Volume 4’ uit, die dezelfde periode bestrijkt maar acht nummers minder bevat (maar wel weer met een schitterend boekwerk).

Gezien het tijdperk dat deze verzamelaar bestrijkt is het geen wonder dat er ook een aantal gladgestreken rock & roll covers te vinden zijn zoals Wild Eyes And Tender Lips (overigens geproduceerd door Joe Meeks), de kauwgomballen doo-wop van La Dee Dah, de brylcreem pop van Dream Lover of het Italiaanstalige Impazzivo Per Te.

Maar gelukkig trok Colin ook flink van leer met een groot aantal vrij rauwe covers van rock & roll klassiekers.

Neem nu zijn cover van Tallahassie Lassie van Freddy Cannon, dat bij Colin een flink garagerock geluid heeft, hetgeen ook geldt voor Vince Taylor’s Brand New Cadillac. Ook de Chuck Berry klassieker Johnny Be Good klinkt behoorlijk rauw.
Eddie Cochran’s Twenty Fl;ight Rock is bij Colin een wilde rocker evenals Giddy-Up-A-Ding-Dong van Freddie Bell & the Bellboys. Ray Charles’ Hallelujah I Love Her So is hier een georkestreerde donkere shuffle en Colin’s Italiaanse doorbraak Sexy Rock een lekker aanstekelijke swinger.

Deze verzamelaar van Colin Hicks & the Cabin Boys geeft een prima beeld van hoe de rock & roll er tussen het eind van de 50’s en het begin van de 60’s aan toe was.

Je kan in een groot aantal nummers horen hoe groot de neiging van de jeugd uit die tijd was om eens lekker wild te gaan rocken!

Tracklist:
01. Wild Eyes And Tender Lips
02. Empty Arms Blues
03. La Dee Dah
04. Wasteland
05. Little Boy Blue
06. Jambalaya
07. A Teenager In Love
08. Dream Lover
09. Tallahassie Lassie
10. Brand New Cadillac
11. Johnny Be Good
12. Mean Woman Blues
13. Tutti Frutti
14. Whole Lotta Shakin’
15. Oh Boy!
16. (Hang Up My) Rock And Roll Shoes
17. Yea Yea
18. Book Of Love
19. Twenty Flight Rock
20. Giddy-Up-A-Ding-Dong
21. Hanging Around
22. Lovin’ Up A Storm
23. Put Me Down
24. Hollering And Screaming
25. (Stop Me) Standing Around
26. That Little Girl Of Mine
27. Sexy Rock
28. Love’s Made A Fool Of You
29. Blue Moon Of Kentucky
30. The Garden Of Eden
31. For Every Boy
32. Swingin’ School
33. Robot Man
34. Impazzivo Per Te
35. Hallelujah I Love Her So

Website: Jasmine Records