Clare Free – Where Are You Now?
Format: CD / Label: Independent
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Het is al zeven jaar geleden dat het laatste album, ‘Dust And Bones’ van de Britse zangeres en gitariste Clare Free verscheen. Stilgezeten heeft zij in de tussentijd echter niet want zij hield zich bezig met het opvoeden van haar jongste kind.

Toen die taak voorlopig volbrachtwas begon haar muzikale bloed toch weer te kriebelen en begon zij met producers Richard Flack (o.a. Robbie Williams en Tina Turner), Bob Kidby en Frank Artwright (o.a. U2, Coldplay en Oasis) aan de opnames voor haar nieuwe album.

Een album dat deels uit bluesrock en deels uit iets meer popgerichte nummers bestaat.

Als begeleiders tref je Jamie Kruppa (bas), Dave Jackson (drums), Bob Kidby (harmonica, backing vocals), Jack Sunway (bas) en Matt Furness (drums) aan.

Het zijn de bluesrocknummers, die de prijsnummers van dit album zijn.

Zoals de opener, het titelnummer Where Are You Now? Een rauw pompend loom bluesrocknummer met bij vlagen Beth Hart achtige doorleefde zang en een snijdende sologitaar van Clare.
Did The Right Thing wordt door de schroeiende harmonica van Bob Kidby ingeleid en is een zoemend riffende shuffle De loom bonkende shuffle Scars is behoorlijk Beth Hart-achtig. In het spetterend rockende Bitch bewijst Clare dat zij ook in staat is om behoorlijk gemeen te rocken en een bijtende gitaarsolo af te leveren. De funk past Clare ook prima blijkens het soepel groovende Little Miss Jealousy.

De blues wordt terzijde geschoven in het meer popgerichte She Can’t Buy waarin een Police-achtige groove te horen is. Datzelfde Police geluid duikt ook op in Let Me Down Easy, dit keer vermengd met een Melissa Etheridge-achtig poprock geluid. Thank You is een intieme akoestische ballad, die zachtjes sprankelend voorbij deint. Gimme Rock ‘n’ Roll opent met Keith Richards achtige riffs maar zakt enigszins in in het wat slapjes rockende refrein,.
Gelukkig bewijst Clare dat zij gemeen fel kan rocken, op een punky wijze, in Nice Girls waarin ze beweert dat”nice girls don’t play in guitarbands”. En met dit nummer bewijst ze gelukkig het tegendeel!

Het nieuwste album van Clare Free overtuigt met name in de bluesrocknummers en is daardoor een zeer aangenaam album geworden.

Tracklist:
01. Where Are You Now?
02. Did The Right Thing
03. Scars
04. She Can’t Buy
05. Thank You
06. Gimme Rock ‘n’ Roll
07. Let Me Down Easy
08. Bitch
09. Little Miss Jealousy
10. Nice Girls

Website: Clare Free