Chuck Johnson – The Cinder Grove
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: Tak:Til Records – Xango Music
Release: 2021

Tekst: Peter Marinus

De pedal steel gitaar kom je hoofdzakelijk tegen in de country en Americana muziek. Chuck Johnson uit Oakland, California, bewijst dat dit instrument ook een zeer belangrijke en zeer sfeervolle rol kan spelen in de ambient (of new age) muziek.

De muziek op zijn nieuwe album ‘The Cinder Grove’ heeft een zeer kalmerende, zeg maar gerust meditatieve werking.

Naast de pedal steel bespeelkt Chuck ook de synthesizer, het orgel en zorgt hij voor geluidsbewerking. Hij wordt af en toe bijgestaan door een groep strijkers, die bestaat uit Hilary Lewis (viool, viola), Marielle V. Jakobsons (viool), Crystal Pascucci (cello) en pianiste Sarah Davachi.

Zoals gezegd hoort deze muziek thuis in de ambient hoek maar door het gebruik van de stemmige strijkers schuift het geluid ook de neo-klassieke hoek in. Zoals in Red Branch Bell waarin de cello een voorname rol speelt naast de desolaat huilende pedal steel.

De opener Raz-De-Maree is een bedwelmend nummer, dat zich op aangename wijze je brein binnendringt en zich daar zeer ontspannen nestelt. Ook Seronity is hemels zwevend met warme synthesizer golven en de al even hemels klinkende pedal steel.
Zo mogelijk is het geluid in Constellation nog rustgevender. Een nummer met zeer aangenaam voorbij trekkende warme klanken, ook hier aangevuld door door de stemmige strijkers.

‘The Cinder Grove’ van Chuck Johnson is een verrassend mooi album, dat, naast de fans van ambient muziek, ook de  fans van de al meditatieve klanken van Krautrock acts als Popol Vuh en Klaus Schulze zou kunnen aanspreken.

Tracklist:
01. Raz-De-Maree
02. Serotiny
03. Constellation
04. Red Branch Bell
05. The Laurel

Website: Chuck Johnson