Pink Floyd – Delicate Sound Of Thunder
Format: CD -LP – Blu-Ray – Digital / Label: PLG UK Catalog
Release:  2020

Tekst: Paul Op den Kamp

Bij het verschijnen van deze nieuwe heruitgave viel eindelijk de albumtitel op zijn plek. Het delicate geluid van de donder is niets anders dan de verwoording hoe ruimteschip Pink Floyd opnieuw opsteeg. In de verte klonk de donder als voorhoede dat de band terug was en dat er nog meer materiaal aan zat te komen.

Het oorspronkelijke live album behoorde in 1988 de eerste generatie cd’s. Nu is het opnieuw verkrijgbaar in diverse uitgaven. Deze recensie is gebaseerd op de versie met twee cd’s.

Allereerst een korte resumé van hetgeen dat aan dit album voor af ging. Roger Waters nam gedurende de jaren zeventig steeds meer de artistieke controle van de band op zich. Een grip die ten einde kwam na het geflopte ‘Final Cut’ album. Hij verliet de band te midden van ruzies en rechtszaken wie nu het eigendom had op de bandnaam. De overgebleven bandleden gingen verder als Pink Floyd. In 1987 volgde het eerste nieuwe album.

Van die begeleidende tournee is ‘Delicate Sound Of Thunder’ het live verslag.

Waar op latere live albums van ofwel Pink Floyd of de verschillende bandleden nostalgie de boventoon lijkt te voeren bevat ‘Delicate Sound’ de band in een nieuwe creatieve periode. De narcistische bombast van de laatste albums is ingeruild voor een wat meer sferische geluid waarin de gitaar van David Gilmour een centrale rol heeft. Qua toon is de band hier misschien wat lichter van aard dan in de jaren zeventig. Maar dit moet eerder worden gezien als spontane ontwikkeling dan een achteruitgang in kwaliteit.

Door het vertrek van Waters was er een nieuwe creatieve balans ontstaan tussen de overgebleven drie leden. Een verdeling die het eindresultaat logischerwijs beïnvloed. Je zou het ook wel de derde periode in de lange carrière van Pink Floyd kunnen noemen. Een tijdvak van iets meer ontroering, lichte psychedelica en volle stadions.

Een prachtig coda aan een uitzonderlijke carrière.   

Website: Pink Floyd

 

Hits: 59