+++Chicago Carl Snyder & Friends - Lost And Found

Chicago Carl Snyder & Friends – Lost And Found
Format: CD – Digital / Label: Lost World Music Records
Release 2019

Tekst: Peter Marinus

Ondanks het feit dat de naam Chicago Carl Snyder niet erg bekend is hebben we hier te maken met een zeer ervaren muzikant uit de blueswereld. Carl Snyder is een pianist uit de “Windy City”, die ooit lid was van The Jimmy Johnson Band en werkte met artiesten als Junior Wells en Son Seals. Daarnaast heeft hij zijn eigen label, Lost World Music, waarop dit nieuwe album verschenen is.
Carl is een zeer veelzijdige artiest. Dat is op dit album goed te horen. Moeiteloos wordt er gewisseld tussen bluesshuffles, soul, soulblues en funky werk. Opvallend is het aantal vocalisten dat op dit album gebruikt wordt.

De hoge soulvolle stem van Jimmy Lawrence opent de rij in de cover van Nat King Cole’s debuutsingle That Ain’t Right uit 1942. Een soepel pompende shuffle waarin Carl zich, op een swingende solo na, beperkt tot een begeleidende rol. Party Man is een funky soulbluesnummer met zang van Dan Noland, die we later nog een paar keer tegenkomen. Een warm groovend nummer in de beste Joe Louis Walker traditie! De cover van Bobby “Blue” Bland’s If You’re Gonna Walk On My Love wordt gezongen door Billy Sharp. Een slowblues met soulvolle blazers, snerpende gitaar en de soulvolle zang van Billy. Op Sweet Sixteen – Take Me To The River vloeien de Al Green-achtige soulblues van Sweet Sixteen moeiteloos samen met diens Take Me To The River. Gezongen door Dan Noland. De warm swingende shuffle Just Around The Corner heeft daarna een behoorlijk “Further On Down The Road” gehalte.
Zangeres Jean Avery treedt aan voor de vertolking van de soulklassieker You Beat Me To The Punch van Mary Wells, die op een ouderwets wiegende stijl wordt vertolkt. Dan Noland klinkt in de romige slowblues Stranded even weldadig als Aaron Neville. Vervolgens klinkt Honey Brown, met zang van ene Slim, behoorlijk als B.B. King’s “The Thrill Is Gone” met bijbehorend snijdend gitaarwerk.
De cover van de Big Joe Turner klassieker Flip Flop & Fly klinkt heerlijk loom met zang van Billy Sharp en met loom pompende blazers. Verrassend is de aanwezigheid van een cover van de verzorgde soul van I’ll Be Around van The Spinners.  In de vertolking van Carl klinkt dit nummer een stuk soulvoller.
Het gemoedelijk voortdeinende, instrumentale, Walkin’ With The Blues is de afsluiter van het album met het priemende gitaarwerk van Larry Burton in de hoofdrol.

Chicago Carl Snyder bewijst zijn veelzijdigheid en klasse op dit zeer aangename album.

Tracklist:
01. That Ain’t Right
02. Party Man
03. If You’re Gonna Walk On My Love
04. Sweet Sixteen – Take Me To The River
05. Just Around The Corner
06. You Beat Me To The Punch
07. Stranded
08. Honey Brown
09. Flip Flop & Fly
10. I’ll Be Around
11. Walkin’ With The Blues