Chew – Darque Tan
Format: Digital EP – 12” vinyl EP / Label: Stolen Body Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

“Mastodonten rock”! Dat is de benaming, die ik van toepassing vind voor het geluid van het trio Chew uit Atlanta, Georgia. Brett Reagan (gitaar, samples, synthesizer), Sarah Wilson (drums, percussie) en Jamie Smith (bas) produceren namelijk een bak herrie waar maar moeilijk een etiket op te plakken valt. Om een idee van hun muziek te krijgen zou je je eigenlijk moeten voorstellen, dat je spacerock a la Hawkwind, noise a la Sonic Youth, een flinke dosis psyhcedelische rock en funk in een emmer kiepert, deze flink door elkaar husselt en dan leeg giet.

Na de EP ‘3D EP’ en het album ‘A Fine Accoutrement’ is het nu dus tijd voor de ‘Darque Tan’ EP.

Je wordt in het openingsnummer Ti And Do in eerste instantie op het verkeerde been gezet. Het gaat hier om een psychedelisch groovend nummer met dromerige zang van gaste Katherine Kelly Larson. Een nummer waarin allerlei spacey synthesizergeluiden op een dub-achtige wijze opduiken, verpakt in een massief geluid met een funky ritmesectie. Een soort space dub dus!
Daarna is het over met het dromerige geluid en barsten de massieve riffs los in Future Prom, dat heftig je oren binnen dondert met een zeer hevig fuzzgeluid. Het nummer klinkt als een tegen een overdosis aanzittende Hawkwind in een schurend “Silver Machine”-achtig nummer en een dronken akoestisch gitaar eind.
Trucker Jesus is een ongenadig hard psychedelisch noise nummer met een heftige, haast Stoner Rock-achtige intensiteit. Compleet met bruut beukende funky riffs en een verpletterend hard geluid.
De kreunende funky fuzzbas van Jamie Smith opent het zeer funky groovende Star Sixty-Nine. Spacerock met voorbijschietende spacegeluiden, die klinken alsof dubmaster Lee Perry zich uitleeft in dit superkorte psychedelische spacerock nummer.
De zwaar grommende bas ploegt zich door het zeer hoekig pompende Huevo Satanica. Een overweldigend hard nummer met zwaar vervormde synthesizer en snijdende noisegitaarriffs.
De aflsuiter The Moon Is Not An Easy Target is een ruim zevenenhalve minuut durende noise explosie vol met ontregelende samples en met de funky bas en drums als houvast. Verwarrend en zeer verslavend!

Deze EP is een heerlijke geseling voor het oor!!!

Tracklist:
01. Ti And Do
02. Future Prom
03. Trucker Jesus
04. Star Sixty-Nine
05. Huevos Satanica
06. The Moon Is Not An Easy Target

Website: Chew