Whitesnake – The Rock Album
Format: CD – LP (white vinyl) – Digital / Label: Rhino Records
Release: 2020

Tekst: Filip Heidinga

In 1978 begon de Engelse zanger David Coverdale de band Whitesnake. Coverdale had in de jaren daarvoor onder andere gespeeld in Deep Purple en had daarna twee solo albums uitgebracht. Tijdens de tournee om zijn eerste solo album te promoten werd Coverdale bijgestaan door een band die ze White Snake band hadden genoemd. Voordat zijn tweede solo album werd uitgebracht besloot Coverdale om niet langer solo verder te gaan maar samen met zijn tourband een nieuwe band op te richten: Whitesnake.

Vanaf 1978 tot 1984 bracht de band vijf studio albums uit met vooral blues rock nummers en had daar redelijk veel succes mee. In 1984 besloot Coverdale echter het geluid van de band wat te veranderen naar een wat heavier geluid.
Vanaf toen ging het hard met Whitesnake en vulden ze met gemak elk stadion in de wereld. In 1986 werden bijna alle bandleden van Whitesnake ontslagen door Coverdale en nam hij onder andere de nederlandse gitarist Adrian Vandenberg (in Nederland beter bekend als Adriaan of Adje Van Den Berg) en wist Coverdale met zijn nieuwe band het succes van Whitesnake nog verder uit te breiden.

In 1990 viel de band echter uit elkaar en dat leek het einde van Whitesnake. In 1994 en 1997 kwam de band weer korte tijd bij elkaar maar dat was echter maar van korte duur. Er werd nog wel een nieuw album uitgebracht in 1997, ‘Restless Heart’, maar dat was meer een solo project van Coverdale, uitgebracht onder de naam Whitesnake omdat de platenmaatschappij dat eiste (Op de hoes staat: David Coverdale & Whitesnake). In 2003 bestond de band vijfentwintig jaar en begon Whitesnake weer te touren. Sinds 2003 tourt de band dus weer rond de wereld en hebben ze vier studio albums opgenomen.

De titel van deze release, ‘The Rock Album’, is eerst misschien een beetje vreemd, Whitesnake maakt toch alleen maar rock albums? Dit is echter niet zomaar een nieuwe release van Whitesnake, maar een trilogie van drie compilatie albums.

De trilogie heeft de titel “Red, White and Blues” meegekregen. Red (gedrukt op rood vinyl) is een compilatie van liefdesliedjes, White (gedrukt op wit vinyl) met alleen maar rock nummers en Blues (op blauw vinyl) wordt gevuld met blues nummers. Je zou verwachten dat Red het eerste deel zal zijn die uitkomt maar de volgorde red, white en blues wordt omgegooid en white is de eerste release. Wanneer de volgende twee delen van deze trilogie uitkomt is nog niet bekend gemaakt.
‘The Rock Album’ richt zich op de albums die de band heeft uitgebracht tussen 1984 en 2011, in die tijd heeft de band zes studio albums uitgebracht. Wat meteen opvalt is dat er maar liefst vijf nummers op ‘The Rock Album’ staan die niet van een Whitesnake album komen maar van solo albums van David Coverdale. Of moeten we ‘Restless Heart’ toch als Whitesnake album zien?

 

Image: Rick Kern / Getty

‘The Rock Album’ begint met Still Of The Night en knalt vanaf de eerste seconde uit de boxen. Alle nummers zijn geremasterd en opnieuw gemixt en dat is bij het eerste nummer meteen goed te horen.
Still Of The Night heeft nog nooit zo goed geklonken, iets wat ook voor de andere nummers op deze release geldt. Still Of The Night komt van het Whitesnake album uit 1987, het commercieel meest succesvolle album van de band.

In totaal staan er drie nummers van dit album, die de mega-platina status kreeg, op deze release. Still Of The Night, Give Me All Your Love en de monster hit Here I Go Again horen we later voorbij komen.

Maar laten we bij het begin beginnen. Het ‘Slide It In’ album kwam in 1984 uit en is de eerste release die op deze compilatie staat. Van het ‘Slide It In’ album staan er twee nummers van dit album op ‘The Rock album’: Love Ain’t No Stranger en All or Nothing, die toevallig ook nog eens achter elkaar staan.

Het laatste album die Whitesnake in de jaren tachtig en voordat de band voor lange tijd uit elkaar viel, wordt op deze release vertegenwoordigt met slechts één nummer: Judgement Day. In 2008 bracht Whitesnake pas weer een album uit, ‘Good to be Bad’, en hiervan staan er twee nummers op deze release: Best Years en Can You Hear The Wind Blow.

Dan rest alleen nog het ‘Forevermore’ album uit 2011, want verder dan dit gaat deze compilatie niet. Van ‘Forevermore’ staan er ook twee nummers op deze release: Tell Me How en de titeltrack Forevermore.

En dan de twee solo albums van David Coverdale, eerste ‘Restless Heart’ uit 1997 waar ik nog steeds niet van weet of ik het als een solo album moet zien of niet. Ligt eraan wie je het vraagt, denk ik. Van ‘Restless Heart’ staan er maar liefst vier nummers op ‘The Rock Album’. En dat is best veel omdat er van de meeste albums maar twee nummers op deze release staan. Anything You Want, Crying, Can’t Stop Now en de titeltrack Restless Heart staan allemaal op ‘The Rock Album’.

Van Coverdale’s andere solo album staat er maar één nummer op: She Give Me. Bijna op het einde van het album, het één na laatste nummer, Always The Same is een volledig nieuw nummer en laat horen dat de band nooit zal veranderen en nog steeds erg goed is.

Kortom: Je kunt natuurlijk uren discussiëren over de gekozen nummers “waarom dit nummer wel”, “waarom dit nummer niet” maar hoe dan ook het blijft een geweldige release. Een must-have voor de fans van Whitesnake en een prachtige introductie voor mensen die weinig nummers van de band kennen.

Tracklist:
01. Still of the Night
02. Best Years
03. Tell Me How
04. Love Ain’t No Stranger
05. All or Nothing
06. Give Me All Your Love
07. Can You Hear The Wind Blow
08. Restless Heart
09. Anything You Want
10. Here I Go Again
11. Judgement Day
12. She Give Me
13. Crying
14. Can’t Stop Now
15. Always The Same
16. Forevermore

Website: Whitesnake