Cegvera – The Sixth Glare
Format: CD – LP – Digital / Label: Stolen Body Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Het is gewoon puur toeval dat deze cd van het Britse duo Cegvera nu gerecenseerd wordt! Puur toeval dat de eerste vier nummers in een onzekere periode waarin het Corona virus meedogenloos om zich heen grijpt, over een infectie gaan.

De loodzware doommetal klanken klinken als een naargeestige soundtrack van een periode waar de mensheid op het moment doorheen moet. En ik moet eerlijk toegeven, dat ik dit album van Cegvera zeer indrukwekkend vind.

Cegvera bestaat uit Gerardo Arias (gitaar) en Matt Neicho (drums) en komt uit Bristol.

In 2016 werd het debuutalbum ‘Fractals’ uitgebracht, gevolgd door een EP, een livealbum en een split met de band Vinnum Sabbathi.

Hun vierde album begint met Infection en dat is een kort gitaarintro met een bij een infectie horende duistere, donkere en angstaanjagende sfeer.
Dan barst de hel en verdoemenis los in Incubation, gevuld met supertrage en superlogge doommetal riffs, die al sluimerend steeds meer bezit van je nemen via monsterachtig snijdende fuzz en distortion.
Prodromal is de medische term voor de periode, die vooraf gaat aan het eigenlijke uitbreken van een ziekte, zonder dat er al een diagnose te stellen is. Dit wordt door Cegvera “vertaald” in een nummer, dat aanvankelijk begint met zeer fragiel, eigenlijk broos gitaarwerk, dat al snel werkelijk vermorzeld wordt door een horde van zwaar fuzzende, superlaag gestemde bulldozerriffs, waardoor je langzaam maar zeker totaal verpletterd wordt.
Ook Convalescence is een medische term en staat voor het geleidelijke herstel van de gezondheid waarbij de patient echter nog steeds een infectiebron voor anderen blijft, zelfs als hij zich beter voelt. Ook dit nummer begint behoorlijk sprankelend maar langzaamaan dringt er een donker geluid binnen en wordt de sfeer steeds grimmiger. Een zware doom explosie blijft dan ook niet uit!
The Great Blackout gaat waarschijnlijk over de elektriciteitsstoring die Noord-Amerika in 2003 tijdelijk platlegde waarna het donker werd! Een zeer passend decor voor de splijtend hard hakkende riffs met een werkelijk verscheurend geluid.
After The Thaw bestaat voor het grootste gedeelte uit mysterieus tokkelende gitaarklanken. Op het eind kan de band zich echter niet meer inhouden en daalt er weer een loodzwaar doomgordijn over het nummer heen.
De verschroeiende harde logge sluipende riffs van The Sixth Glare laten van je oren uiteindelijk slechts een hoopje smeulende as over. Om het “karwei” af te maken dendert de volgende zwerm grommende en kreunende doomriffs over je heen in Red Swarm Beyond.

Aangezien een vermivora een Amerikaanse zangvogel is, verwachtte ik in Vermivora, de afsluiter van het album, een sprankelend nummer. Niet dus! In een dreigend bonkend nummer wordt de zangvogel door een spervuur van doomriffs tot op het bot afgekloven waarna het skeletje bizar genoeg gewoon blijft doorvliegen….

Het blijft dus toeval dat deze release van Cegvera samenvalt met het Corona virus. Los van dat verduivelde virus hebben we hier te maken met een verpletterend en indrukwekkend doommetal album!

Tracklist:
01. Infection
02. Incubation
03. Prodromal
04. Convalescence
05. The Great Blackout
06. After The Thaw
07. The Sixth Glare
08. Red Swarm Beyond
09. Vermivora

Website: Cegvera