Catherine MacLellan – Coyote
Format: CD – Digital / Label: Catherine MacLellan
Release: 2019

Tekst: Peter Marinus

Het heeft vier jaar geduurd voordat dit zesde album van singer-songwriter Catherine MacLellan uit Canada verscheen. Niet dat Catherine in die tussenliggende vier jaar niets heeft gedaan! Integendeel! Die vier jaar heeft zij helemaal gewijd aan het werk van haar vader, songwriter Gene MacLellan. Hij schreef nummers voor o.a. Anne Murray en Ocean (“Put Your Hand In The Hand”). Ze nam het album ‘If Its’Alright With You – The Songs Of Gene MacLellan’ op, produceerde een gelijknamige theatershow en werkte aan een documentaire “The Songs And The Sorrow”.

Maar nu is het dus tijd voor haar nieuwe album. Een album, dat in haar thuisstudio werd opgenomen, en waarop zij werd geholpen door Chris Gauthier (gitaar), Mark Westerberg (gitaar, bekend van the Replacements), Pastelle LeBlanc (accordeon), Remi Arsenault (bas), Emmanuelle LeBlanc (Bodhrán), Nathalie Williams Calhoun (cello), Clare Macdonald (drums), Reg Ballagh (drums), Karine Gallant (fiddle) en Pasca Milouse (fiddle).

Haar album staat vol met zeer intieme muziek waarin haar Americana gemengd wordt met Ierse en Schotse folk invloeden. Catherine is daarnaast ook nog eens gezegend met een kristalheldere, intieme stem, die klinkt als een mix van Katie Melua en Suzanne Vega.
Een mooi voorbeeld van haar intieme nummers is de opener Coyote. Een intieme folkballad met een zacht bonkend ritme en zachte huilende en twangende gitaren van Chris Gauthier en Mark Westerberg. Roll With The Wind is daarna een onstpannen voortdeinend nummer met wederom broeierig gitaarwerk. The Road Is Divided schuifelt intiem voort met ruisende drums en een zacht huilende gitaar. Pastelle LeBlanc schuift aan met haar accordeon in het zeer loom wiegende Out Of Time.
In Breath Of A Wind zit een melancholieke Ierse folksfeer. Een breekbaar nummer met zeer stemmige cello van Nathalie Williams Calhoun. Een ontroerend mooi nummer! Ook in The Tempest zit een duidelijk Celtic folk geluid, mede door de zachte fiddle klanken van Karine Gallant. De Britse folkgeluiden duiken ook op in Emmet’s Song. Een iets luchtiger nummer met krachtige zang van Catherine en de fiddle van Pascal Milouse.
In de folkballad Night Crossing onstaat door Catherine’s zang een Joni Mitchell-achtige sfeer, die ook wordt gecreëerd door de accordeon en de fiddle (dit keer door Karine Gallant). Mark Westerberg treedt aan op gitaar in de zachte, vibrerende ballad Come Back In.
De afsluiter van het album, Too Many Hearts, is voorzien van een schroeiende elektrische gitaar, die dit zeer breekbare nummer een rauw randje geeft.

De liefhebbers van zeer intieme, sfeervolle folkie klanken kunnen dit zesde album van Catherine MacLellan zonder enige aarzeling aan hun collectie toevoegen.

Tracklist:
01. Coyote
02. Roll With The Wind
03. The Road Is Divided
04. Out Of Time
05. Breath Of A Wind
06. The Tempest
07. Emmet’s Song
08. Night Crossing
09. Sweet By And By
10. Out Of Nowhere
11. Come Back In
12. All The Way In
13. Waiting On My Love
14. Too Many Hearts

Website: Catherine MacLellan