Brothers Osborne – Skeletons
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: EMI Music Nashville Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Brothers Osborne is een Amerikaans duo uit Deale, Maryland bestaand uit de broers T.J. Osborne (zang) en John Osborne (sologitaar, zang) en dit duo staat te boek als countryrock duo. En met die term doe je de broers veel te kort want op dit derde album laten zij horen, dat zij veel beter in de Southern Rock hoek thuishoren.

Uiteraard klinken er af en toe wel wat countryinvloeden door maar die zijn dan afkomstig uit de Outlaw Country hoek. Slechts in een aantal nummers hebben de broers Osborne gekozen voor een ietwat meer gepolijste aanpak.

De broers worden op dit album bijgestaan door Billy Justineau (banjo, Hammond-B orgel, keyboards, piano), de van o.a. Emmylou Harris bekende producer Jay Joyce (banjo, akoestische gitaar, keyboards, synthesizer), Adam Box (drums, percussie), Jason Hall (backing vocals), Gideon Klein (fiddle), John Peels (“handclappin”) en Pete Sternberg (bas).

De aan dit album voorafgaande singles All Night en Skeletons zijn beiden aanwezig op dit album. All Night is een donker pompend nummer met duidelijke Southern Rock invloeden en een diep twangende gitaar.

Skeletons opent met een Indiaanse chant en gaat verder als een broeierig bluesy Southern Rock nummer met bijpassende donkere zang en funky riffs.
In het rauw groovende Lighten Up is geen country invloed te bekennen en is een venijnige rocker met gemeen snerpend gitaarwerk. In I’m Not For Everyone duiken dan toch de countryinvloeden op in een soulvol maar ietwat gepolijst nummer.
Ook Back On The Bottle gaat de country kant op maar dan wel de Outlaw Country kant met een zwierig meebrul/lalbaar refrein. Het instrumentale Muskrat Greene is een spetterend Southern Rock nummer met weergaloos “pickende” gitaar en een pompende piano. Dat nummer gaat over in het al even stuwend rockende Dead Man’s Curve. Zowel het zacht wiegende Make It A Good One als Old Man’s Boots vallen onder de noemer ”gepolijste” rock.
Hatin’ Somebody bewijst vervolgens dat de band op zijn lekkerst klinkt in een funky Southern Rock shuffle.

Dit album van Brothers Osborne is wellicht te stevig voor de doorsnee countryliefhebber maar daarom des te lekkerder voor de Southern Rockers onder ons!

Tracklist:
01. Lighten Up
02. All Night
03. All The Good Ones Are
04. I’m Not For Everyone
05. Skeletons
06. Back On The Bottle
07. High Note
08. Muskrat Greene
09. Dead Man’s Curve
10. Make It A Good One
11. Hatin’ Somebody
12. Old Man’s Boots

Website: Brothers Osborne