Recensie: Brother Theotis Taylor – Brother Theotis Taylor

 

Brother Theotis Taylor - Brother Theotis Taylor

Brother Theotis Taylor – Brother Theotis Taylor
Format: C60 cassette / Label: Mississippi Records
Release: 2021
Tekst: Peter Marinus

 Te bestellen bij o.a. Bol.com

Haal je cassettedeck alvast maar uit het stof (of schaf een nieuwe aan) want als bluesliefhebber kan je absoluut niet om deze C60 cassette van Brother Theotis Taylor heen!

Brother Theotis Taylor is een inmiddels 92-jarige gospel-blueszanger/pianist uit South Georgia, die in een ver verleden lid was van Sam Cooke & the Soul Stirrers waarmee hij optrad in vermaarde locaties als het Apollo Theatre en de Carnegie Hall.

Daarna heeft Theotis zich totaal op de gospel gestort. Bij hem stond er altijd een taperecorder op de piano waarmee het grootste deel van de nummers op deze cassette zijn opgenomen.

Intieme homerecordings dus, die in 2020 al op een vinyl LP en een FLAC file verschenen.

De cassette dient eigenlijk alleen al om de magistrale stem van Theotis aangeschaft te worden. Zijn stem klinkt namelijk krachtig en bluesy maar ook bij vlagen zeer soulvol als Theotis de falsetto inzet waardoor hij ineens in de buurt van Al Green komt.

Een goed voorbeeld hiervan is de soepel pompende gospelblues Somebody’s Gone. In I Have A Friend ligt de focus op de falsetto in een zeer diepe soulvolle pianoblues.

Ook het pianospel van Theotis mag niet onvermeld blijven. Zo klinkt hij in Thank You For The Sunshine zeer intiem en sprankelend en in If I Could Just Hold Out Until Tomorrow behoorlijk stuwend.

De zeer intense gospelbluesnummers als The Prodigal Son, I Want To Live A Christian Life en How Great Thou Art moeten reden genoeg zijn om deze cassette direct aan te schaffen.

Verplichte aanschaf voor iedere bluesfan!

Tracklist:
01. Somebody’s Gone
02. I Have A Friend
03. Thank You For The Sunshine
04. Stand By Me
05. Let Nothing Separate Me
06. If I Could Just Hold Out Until Tomorrow Comes
07. Burden Away
08. Swing Low, Sweet Chariot
09. I’m Gonna Leave You
10. The Prodigal Son
11. I Want To Live A Christian Life
12. Why Should I Feel Discouraged?
13. The Lord Will Make A Way/Thank You For The Sunshine
14. How Great Thou Art