Bridget Kelly Band – Dark Spaces
Format: CD – Digital / Label: Alpha Sun Records
Releasedatum: 2020

Tekst: Peter Marinus

De Bridget Kelly Band is een band uit Gainesville, Florida, die geformeerd is rondom zangeres Bridget Kelly. Een zangeres met een aangenaam doorleefd soulvol stemgeluid.

Het is echter gitarist Tim Fik, die de hoofdrol op dit nieuwe, zesde, album wegkaapt. Hij laat op dit album horen, dat hij een klasse gitarist is met een flink gevarieerd geluid.

Doordat hij de hoofdrol pakt ben ik ook gelijk bij mijn (lichte) punt van kritiek beland. De rest van de band (Greg Mullins en Mark Ambrecht (bas) en drummers Alex KLausner en Tim Mulberry) dreigen namelijk vaak onder te sneeuwen in het gitaargeweld van Tim Fik. Het ietwat blikkerige drumgeluid in sommige nummers helpt daarbij ook niet echt.

Aan de nummers op dit album ligt het echter niet! Zo is de opener Free Me een loom swingende shuffle met behoorlijk soulvolle zang en messcherp bijtend gitaarwerk. Sky’s The Limit is rauw, hoekig en funky met wederom de hard gierende gitaar in de hoofdrol.
In tegenstelling tot Blind Faith heeft the Bridget Kelly Band wel de weg naar huis gevonden in Find My Way Back Home. Een nummer dat door de rauwe slidegitaar een behoorlijk Duane Allman gehalte heeft.
Someone To Hold On To is een soulvol groovend nummer met lichte “The Thrill Is Gone” trekjes. Tim Fik benut elke millimeter van zijn gitaarhals met bijtend gitaarwerk. Things About To Change klinkt vervolgens intiem deinend.
In de warme intieme bluesballad Moments klinkt Bridget’s zang vol emotie en is Tim Fik in een Gary Moore vorm. Bridget zorgt in de intense sluipende slowblues No Use In Tryin’ dat het soulgehalte flink op peil blijft.
Southern Wind hoort een vlammende boogie te zijn maar doordat de bas en drums ten faveure van het gitaarspel naar achter verdreven zijn, komt deze boogie niet tot zijn recht. Ook de soulblues In The Spirit (Souls In The River) komt niet geheel uit de verf door het wat blikkerige geluid van de drums, die de soul er ietwat uit haalt.

De Bridget Kelly Band heeft een aangenaam nieuw album afgeleverd, dat echter door een betere productie een absolute aanrader had kunnen zijn.

 

Tracklist:
01. Free Me
02. Sky’s The Limit
03. Dark Spaces
04. Find My Way Back Home
05. Someone To Hold On To
06. Things About To Change
07. Sometimes You Got To Dance
08. Moments
09. In The Spirit (Souls In The River)
10. No Use In Tryin’
11. Back Seat Love
12. Southern Wind
13. Your Days Are Numbered

Website: Bridget Kelly Band