Brian Tarquin Project – Vegas Blue
Format: CD / Label: Guitar Trax Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Op 17 oktober 2017 opende een gestoorde man vanuit het raam van het Mandalay Bay Hotel in Las Vegas het vuur op een rij mensen, die stonden te wachten om een concert te bezoeken. Hij doodde 59 mensen en verwondde daarnaast nog een groot aantal mensen.

Ter nagedachtenis van deze aanslag heeft producer, engineer en gitarist Brian Tarquin nu als Brian Tarquin Project een album uitgebracht ter nagedachtenis aan de slachtoffers van dit bizarre voorval.

Hij wordt hierbij geholpen door een aantal grootheden uit de wereld van de progrock. Zo treden de gitaristen Steve Morse, Trey Gunn, Ron “Bumblefoot” Tal, Randy Coven en Hal Lindes aan, samen met toetsenist Tony Carey, zanger Phil Naroen the Flyin’ Ryan Brothers.

Je zou dit album dus een conceptalbum kunnen noemen en daarom moet je niet raar opkijken dat het album opent met het zeer bombastische, filmische, Distant Light, dat klinkt als een zeer stevige versie van “War Of The Worlds”.
Stevig georkestreerd en met de schroeiend gillende gitaar van Steve Morse. Het nummer light behoorlijk zwaar op de maag, hetgeen overigens prima past bij het zware thema van dit album.

Phil Naro, zanger van de band Talas, bewijst in het hoekig pompende Lights Of Las Vegas een prima krachtige zanger te zijn. In dit nummer wordt de rol van God in de moordpartij ernstig in twijfel getrokken. Het schroeiende gitaargeluid van King Crimson gitarist Trey Gunn past perfekt in het donker brommende Demonic.
Uiteraard moet er ook een aantal melodieuze rockballads op het album staan en met Phil Naro heb je dan een zanger die dit genre uitstekend beheerst. Zoals te horen is in Tomorrow’s Another Day en Forgiveness.
Hoogtepunten zijn het instrumentale en zeer bluesy Vegas Blue met Steve Morse in topvorm en het stevig pompende Evil In Men’s Hearts met een fraai gierend duel tussen de gitaar van Steve Morse en de synthesizer van Tony Carey. Ook het donker schurende Hallowed Ground met het donker schurende en gillende gitaarwerk van Trey Gunn behoort tot de hoogtepunten.
Het album wordt afgesloten door Distant Heart, dat de vocale versie van de opener van dit album, Distant Light, is.

Dit prima progrock album van Brian Tarquin Project zal zijn weg naar de progrock liefhebbers zeker weten te vinden!

https://youtu.be/uZBxRk36dGQ

Tracklist:
01. Distant Light
02. Lights Of Las Vegas
03. Demonic
04. Tomorrow’s Another Day
05. Vegas Blue
06. Evil In Men’s Hearts
07. Forgiveness
08. Know Me
09. Hallowed Ground
10. Run For Cover
11. Distant Heart (Vocal Reprise)

Website: Brian Tarquin Project