Brian Holbrook – Brown Bottle Flu
Format: CD – Digital / Label: Bindlestiff Records
Release: 2020

Tekst: Fons Delemarre

Kunst, zo leerde ik lang geleden, is de allerindividueelste expressie van de allerindividueelste emotie.

Zo bezien is het mini-album van Brian Holbrook absoluut kunst. Holbrook vertelt erover dat hij de liedjes al vanaf 2008 met zich meedraagt (meetorst?) en dat hij pas nu besloten heeft de songs te onttrekken aan de vergetelheid, waarin ze in de loop der tijd terechtgekomen waren.

Het heeft hem heel wat hoofdbrekens bezorgd en veel energie gekost om zover te komen. Zijn ze goed, goed genoeg, die acht zielenroerselen? Zelf twijfelt hij… Bijvoorbeeld omdat de opnamekwaliteit hier en daar niet het niveau van een eenvoudige demo ontstijgt. So what, denk ik dan. Doorleefde en echte muziek heeft kwaliteit van zichzelf. En dat hebben de liedjes op ‘Brown Bottle Flu’.

De drie jaar die volgden na 2008 had hij een zware tijd (langdurig ziek, wachtend op een dubbele longtransplantatie). Hard times, dus. Op gegeven moment (drie albums later) heeft Holbrook besloten de oude nummers, die eigenlijk al een beetje uit zijn hoofd verdwenen waren, toch weer op te pakken.
Ze kregen een forse make-over, een goede oppoetsbeurt en hij durft ze de wijde wereld in te sturen. Hij zegt erover: “So, here they are, 8 dirty little disheveled devils that rattled around in my mind for a while, then languished on my hard drives for a dozen years. The download is free. Take and use them with my blessing.
If you happen to like one enough that you think I ought to be compensated, consider going over to Apple Music, Amazon, iTunes, Spotify, Pandora, Napster, or wherever you buy digital music and dropping a few dimes on a single or two.”

Doe dat, zou ik zeggen, en beluister een superpersoonlijk albumpje van een twijfelende muzikale geest. Gelukkig kun je op zijn site ook de teksten downloaden. Dat helpt bij het beleven van de muziek van deze sympathieke bard. Intrigerend is het in ieder geval, dus: luisteren, meelezen en meebeleven!    

01. The Thirst
02. Loch Lomond
03. The Thief, The Maid, and The Magician
04. One Horse Town
05. I Guess That I Missed You
06. Lie To Me
07. Wake Up In Ruins
08. Crusader

Website: Brian Holbrook