Brendan & the Strangest Ways –  Are We Sure the Dawn is Coming?
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: Independent
Release: 2020

Tekst: Gerrit Schinkel

Brendan Shea is een in Buffalo, New York, geboren zanger-gitarist. Hij maakt muziek onder zijn bijnaam Brendan & the Strangest Ways. Shea geniet zijn muzikale opleiding in de scene van Austin, Texas. Later brengt hij zijn tijd o.a. door in de legendarische muziekstad Seattle, in de noordwestelijke staat Washington. Seattle, de stad van beroemde bands als Nirvana, Pearl Jam, Soundgarden en Alice in Chains. En niet te vergeten van Jimi Hendrix. In 2016 keert Shea weer terug naar zijn geboorteplaats Buffalo.     

In 2016 komt zijn debuutalbum ‘Brendan & the Strangest Ways’ uit. Door diverse oorzaken heeft het vier jaar geduurd alvorens er een opvolger van zijn debuut kwam, maar begin deze maand verscheen dan eindelijk het nieuwe album ‘Are We Sure the Dawn is Coming?’
Volgens Shea is dit het album dat hij altijd al had willen maken. Op dit album wordt Shea bijgestaan door een echte who’s – who van de alternatieve countryscene.
Shea schreef alle nummers zelf. De vernieuwde Strangest Ways maakte in juli 2020 hun podiumdebuut en toert momenteel in de buurt van New York om het album te promoten. De band bestaat naast Brendan Shea uit gitarist Tommy Bijak, drummer Pete Wilson, bassist Paul Belardi en steelgitarist Kenny Blesy.

In het openingsnummer, het indringende Emerald City’s Gone zijn de grunge invloeden uit Seattle te horen. De strijkers spelen op dit album een prominente rol, ook in We Can Beat Mercury, een midtempo melodieuze Tom Petty-achtige rocker.
Mooi is de steelgitaar en fijn zijn de backing vocals in de countryrocker Poor Waking Hours. De geest van Bruce Springsteen is daarna aanwezig in de met een vette gitaarsolo versierde rocker Gaslight.
Stranded
is weer ‘vergeven’ van strijkers, naast banjo en akoestische gitaar. The Good is grotendeels akoestisch met mandoline en orgel. My Little Hypocrite is powerpoprock met gitaarsolo’s, strijkers en steelgitaar en in de ballad Light Me a Candle is het genieten van het mooie pianospel.
Het slotnummer Turn Your Luck is ook op single uitgebracht. Een sprankelende uptempo countryrocker met steel, backing vocals, banjo, een gitaarsolo en jagende drums.

Conclusie:
Mijn eerste kennismaking met Brendan Shea is goed bevallen. ‘Are We Sure the Dawn is Coming?’ is een lekker geïnspireerd klinkend album.

Tracks:
01. Emerald City’s Gone
02. We Can Beat Mercury
03. Poor Waking Hours
04. Gaslight
05. Stranded
06. The Good
07. My Little Hypocrite
08. Light Me a Candle
09. Turn Your Luck

Line-up:
Brendan Shea – zang, akoestische gitaar
Dan Dugmore – steel gitaar
Dave Freeland – bas (track 2,3,4,7,9)
Kelly Back – elektrische gitaar
Jimmy Wallace – piano, orgel
Jonathan Yudkin – cello, viool, mandoline, banjo
Joseph Chudyk – percussie (track 2,5)
Paul Scholten – drums, percussie
Sam Hunter – bas (track 1,5,6,8)
Steve Sheehan – akoestische gitaar
Tommy Bijak – elektrische gitaar (track 9)
D.B. Rouse, Jon Emerling, Jack Shea – backing vocals (track 3,9)

Website: Brendan & the Strangest Ways