Blues Company – Take The Stage
Format: CD – Vinyl / Label: In-Akustik
Release: 2020

Tekst: Gerrit Schinkel

De Duitse bluesband Blues Company uit Osnabrück is in 1976 opgericht door Todor Todorovic en Christian Rannenberg. In hun beginperiode fungeert Blues Company als een begeleidingsband voor bluesmuzikanten die door organisator Rolf Schubert naar Europa worden gehaald. Sinds hun debuutalbum in 1980 zijn er meer dan 20 albums verschenen van deze vooral in Duitsland zeer succesvolle bluesband. In hun ruim 40-jarige bestaan zijn er weinig wisselingen in de bezetting geweest. Zanger-gitarist Mike Titre is sinds 1980 lid, drummer Florian Schaube sinds 2000 en bassist Arnold Ogrodnik ook al meer dan 10 jaar.

Hun laatst verschenen album is ‘Ain’t Givin’ Up’ uit 2019. De plannen voor een nieuw studioalbum in 2020 konden vanwege corona de ijskast in. Maar om de fans niet teleur te stellen werd onlangs toch een album uitgebracht, ‘Take The Stage’, een livealbum met opnamen van hun concert dat ze in 2017 gaven op het Bowers & Wilkins Rhythm & Blues Festival in Halle, Duitsland.
Blues Company wordt tijdens dit concert bijgestaan door de fantastische blazers van The Fabulous BC Horns en de swingende backing vocals van The Soul Sistaz.

Met Till The Lights Go Out wordt het album spetterend en heerlijk swingend geopend en in het met een soulsaus overgoten My Guitar And Me rockt de band verder. Na de swampy bluesrocker The Blues Been Good To Me wordt gas teruggenomen in de prachtige slowblues met een imposante gitaarsolo If I Only Could.

Met de Wilbert Harrison klassieker Let’s Work Together gaat de gashendel weer open. Naast de huilende mondharp neemt hier Mike Titre ook de leadvocals voor zijn rekening. De blazers doen me hier denken aan de blazers in de versie van Brian Ferry. Ook in het funky Move To The Groove, met een pompende bas, spetteren de blazers alsof hun leven er van af hangt.

Iets geheel anders is daarna het jazzy Brother, Where Are You, met mooie zang van Todorovic geassisteerd door The Soul Sistaz. De bekende Leiber & Stoller klassieker Riot In Cell Block no 9 is weer stampende bluesrock met een vette harpsolo en een indringende saxsolo. Het gitaarwerk in de slowblues Black Night varieert van ingetogen tot spetterend.

Titre’s slide is geweldig in het lange indringend rockende  Walkin’ Blues van Robert Johnson. Red Blood is een soulvolle ballad met mooie zang en backing vocals. Scheurend gitaarwerk is te horen in de van Freddie King bekende funky bluesrocker Big Legged Woman en in de daverende bluesrocker Almost wordt het tempo verder opgevoerd.
Het album wordt gloedvol instrumentaal afgesloten met Freddie King’s Hide Away en Henri Mancini’s en het van The Blues Brothers bekende Peter Gunn Theme.

Conclusie:
Met ‘Take The Stage’ bewijst Blues Company overduidelijk dat ze een fantastische liveband zijn. Een schitterend album met bovendien een geweldige geluidskwaliteit.

Tracks:
01. Till The Lights Go Out
02. My Guitar And Me
03. The Blues Been Good To Me
04. If I Only Could
05. Let’s Work Together
06. Move To The Groove
07. Brother, Where Are You
08. Riot In Cell Block no 9
09. Black Night
10. Walkin’ Blues
11. Red Blood
12. Big Legged Woman
13. Almost
14. Hide Away/Peter Gunn Theme

Line-up:
Todor Todorovic – gitaar, lead vocals
Mike Titre – gitaar, slide gitaar, mondharp, bas (track 4), lead vocals (track 5)
Arnold Ogrodnik – bas, keyboards (track 4,9)
Florian Schaube – drums
Uwe Nolopp – trompet
Volker Winck – sax
Seda Devran – backing vocals
Maria Nicolaides – backing vocals

Website: Blues Company