Blackwater Conspiracy – Two Tails & The Dirty Truth of Love & Revolution
Format: CD – Digital / Label: Bulletproof 20/20 Records
Release: 2020

 Tekst: Filip Heidinga

De band Blackwater Conspiracy begon in 2015 toen twee populaire lokale bands uit elkaar vielen en besloten samen één band te vormen. Alle vijf leden van de band wonen allemaal in Ierland vlakbij de River Blackwater (of An Abhainn Mhór zoals de Ieren het zeggen), vandaar de bandnaam.
Blackwater Conspiracy bracht in 2017 hun debuutalbum uit en die werd goed ontvangen door de Engelse en Ierse pers. Met dit tweede album is de band klaar om ook de rest van Europa te veroveren met hun muziek. Het geluid van de band is erg divers omdat alle leden door verschillende stijlen zijn beïnvloed.  Beide gitaristen (Phil Conalane & Brian Mallon) zijn de schrijvers van de band en hun liefde voor The Rolling Stones en The Black Crowes is duidelijk te horen. Maar ook invloeden van Iron Maiden (bassist Kie McMurray), Jerry Lee Lewis (toetsenist Kevin Brennan) en Buddy Rich (drummer Fionn O’Hagain) zijn op het album te horen.

Het album begint meteen erg sterk met Goodbye to Yesterday. Een lekker radio vriendelijk rocknummer met een paar verrassingen tegen het einde, een goed begin. Hierna volgt de eerste single van het album All Wired Wrong.
All Wired Wrong is een powerballad die naar mijn mening iets te netjes binnen de lijntjes blijft en net iets te voorspelbaar is. Geen slecht nummer, maar ik had Goodbye to Yesterday als eerste single gekozen.
Soul Revolutionaries volgt en is toevallig net zo lang als het vorige nummer: vier minuten en negentien seconden. Van de eerste seconde gaat het gas erop en knalt Soul Revolutionaries je boxen uit. Het nummer heeft een geweldige bijdrage van toetsenist Kevin Brennan en klinkt mooi vol van geluid.
Blackwater Conspiracy laat met dit nummer duidelijk hun hardrock invloeden horen met een gillende gitaarsolo en schreeuwende teksten op het einde van het nummer. Ook op Tattooed & Blonde laat zanger Phil Conalane horen dat hij niet alleen mooi kan zingen maar ook behoorlijk kan schreeuwen.
In Another Lifetime begint heel rustig met alleen piano en zang. Later komen de gitaren, bas en drums erbij en komen er ook steeds meer rock elementen in het nummer. In Another Lifetime is het langste nummer van het album (bijna zes minuten) maar heeft ook wat tijd nodig om zich te ontwikkelen in een geweldige power ballad met een fantastische gitaarsolo van Brian Mallon. Aan het einde van het nummer gaat het tempo weer naar beneden en eindigt het nummer zoals het begon.
Take It On the Chin vind ik het minste nummer van het album. Het geluid van de gitaar en zang zitten heel hoog in de mix en de drums en bas zijn niet te horen. Hierdoor komt het nummer een beetje schel over. Hier had zeker meer ingezeten maar ze waren duidelijk erg blij met het geluid van de gitaar dat ze deze iets te hard hebben gezet. Halverwege het nummer verdwijnt deze schelle gitaar wel en horen we de drums en bas wel maar dit red het nummer jammer genoeg niet.
Bij The Healing (You & I) horen we meteen de drum van Fionn O’Hagain en die knalt dan ook flink uit de boxen. Ook de rest van het nummer The Healing (You & I) knalt van tijd tot tijd uit je boxen, de band pakt bij dit nummer echt even uit.
Bird In a Coalmine begint weer mooi rustig en je hoort naarmate het nummer vordert dat de band eigenlijk weer een powerballad wil spelen maar ze houden zich, zover ze kunnen, in. Met Just Like a Silhouette doet Blackwater Conspiracy weer waar ze goed in zijn: vol gas knallen.
Dan heeft de band nog een verrassing in petto: She Gets Me High, een prachtig nummer die heel klein begint maar halverwege veranderd in een powerballad.
Het album wordt afgesloten door een lekker rock nummer genaamd Atlanta Smile.

Kortom: Met deze release laat Blackwater Conspiracy horen dat ze klaar zijn om Europa te veroveren. Nu wachten tot we de vijf heren live kunnen zien/horen in Nederland.

Tracklist:
01. Goodbye to Yesterday
02. All Wired Wrong
03. Soul Revolutionaries
04. Tattooed & Blonde
05. In Another Lifetime
06. Take It On the Chin
07. The Healing (You & I)
08. Bird In a Coalmine
09. Just Like a Silhouette
10. She Gets Me High
11. Atlanta Smile

Website: Blackwater Conspiracy