Blackbird Hill – Razzle Dazzle
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: Lagan Noir Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Het door mij zo geliefde garageblues genre heeft er weer een kwaliteitsduo bij, namelijk Blackbird Hill. Een duo uit het Franse Bordeaux, bestaand uit Maxime Conan (zang, gitaar, banjo) en Théo Jude (drums, zang).

Op dit, door de Zuid-Afrikaanse Steven “Joff” Carter geproduceerde album maakt Blackbird Hill een verpletterende indruk. Verpletterend door het zeer zware, zeg maar gerust, massieve fuzzgeluid dat uit de gitaar van Maxime vandaan spuit.

Dat is gelijk al te horen in de ontzettend smerige schurende bluesrock van On The Rocks. Een nummer onder aanvoering van de hevig schrijnende fuzzy slidegitaar en de logge funky drums van Théo. Het hoge stemgeluid van Maxime verrast in eerste instantie maar past perfect in dit nummer. Garageblues, die klinkt als the Black Keys maar dan in de overtreffende trap. De sfeer wordt behoorlijk broeierig in de luie swamprock van Watery Eyes met dreigende drums en een rauw zwiepende slidegitaar.
Fuzzende funky blues kom je niet vaak tegen maar op dit album echter wel via Smoke And Mirrors. Een nummer met een zinderend schurende gitaar en woeste fuzzriffs.
Wreckage is verrassend want dit is een folknummer, dat slechts op de banjo wordt uitgevoerd met een desolaat en breekbaar resultaat. Cut The Boards is vervolgens een funky bluesnummer, uiteraard voorzien van een gemeen zoemende fuzzgitaar en een hoog “ho ho ho” meezing gehalte.
Wade In Black Water komt niet echt op gang doordat er constant gewisseld wordt van een galmend Chris Isaak geluid en verpletterende massieve fuzzriffs. Daarentegen is To & Fros een ontzettend logge fuzzboogie waarin het smerige garagebluesgeluid van the Black Keys vermengd wordt met de intensiteit van Queens Of The Stone Age.
I
k heb zelden funky bluesrock zo smerig fuzzend horen klinken als in Two Wolves. De gitaar lijkt haast wel in een modderpoel bespeeld te worden, zo blubberig en fuzzend klinkt ‘ie! Maxine laat zijn gitaar echter ook weelderig klinken als een Hawaï gitaar.
Na het mystieke pyschedelische The Tide wordt het album verrassend genoeg afgesloten met de ingetogen breekbare gitaarballad Breezing Away.

Met hun rauwe garageblues neemt het duo Blackbird Hill direct een toppositie in in de Eredivisie van de garageblues!

Tracklist:
01. On The Rocks
02. Watery Eyes
03. Smoke And Mirrors
04. Wreckage
05. Cut The Boards
06. Wade In Black Water
07. To & Fros
08. Two Wolves
09. The Tide
10. Breezing Away

Website: Blackbird Hill