Big Bone Daddy – Got It
Format: CD – Digital / Label: Bongo Boy Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Soms kan een album klinken als één groot swingend feestje en dat is zeker het geval met het nieuwe album van de band Big Bone Daddy uit Eastern PA en Western NJ.

In hun muziek zit een flinke dosis soul verwerkt, die feestelijk hand in hand gaat met de blues en funk.

De band bestaat uit Bill De Hart (gitaar, zang), Paul Berger (gitaar, zang), Ric Carhart (bas, zang), Jim Flynn (drums, zang), Ray Higgins (harmonica), Marc Young (piano, orgel) en Ken Fink (saxofoon).

Het openingsnummer All I Got To Say laat gelijk horen dat deze band in staat is om lui groovende bluesrock te produceren. De sfeervol huilende harmonica, rauwe doorleefde zang, het soulvolle orgelspel en de priemende gitaar eisen in dit nummer alle aandacht op.
Rack Em Up is een soepel swingende Fabulous Thunderbirds-achtige shuffle met kroeg en biljartgeluiden op de achtergrond. Er duikt zelfs een zacht swingende bassolo in dit nummer op!
Het lui deinende, soulvolle Let’s Go Back past in het rijtje Delbert McClinton, Little Steven en Mitch Ryder. Het nummer is voorzien van een warm twangende gitaar en een steelgitaar-achtige gitaarsolo.
Down Low is een messcherpe funky groover, die klinkt als een rauwe variant op Little Feat of zelfs een funky Bo Diddley. Een overweldigend krachtig nummer!
Het Rolling Stones nummer Let It Bleed is getransformeerd tot een Thunderbirds-achtige bluesshuffle waarin het semi-nonchalante Stones geluid duidelijk aanwezig is. All My Time is een ingetogen ballad met bijpassende huilende harmonica. Een ballad van een haast “A Whiter Shade Of Pale”-achtige klasse. De Elmore James klassieker It Hurts Me Too is in een loom pompende versie gestoken met rauw prikkend gitaarwerk.
Ook Tore Down is een cover van een bluesklassieker (van Sonny Thompson) en is hier een stuwende shuffle met brullende harmonica en rockend pianospel.
Na het hoekige, luie en rauw groovende Promised Land volgt het broeierige Knock Knock. Een absolute meebruller met een Little Feat-achtig geluid. Don’t You Lie To Me is vervolgens een warme en soulvolle shuffle met rauwe gitaarriffs en een zacht pompende harmonica.
In de fel pompende rocker Got It duikt een Dr. Feelgood-achtig geluid op, dat mede veroorzaakt wordt door de grofkorrelige zang. De Bo Diddley beat duikt op in het luchtige en feestelijk swingende Pretty Baby. Een nummer met een “Oh Mona”-achtige melodie. De soulvolle rocker Come To Me heeft naast een vlammende gitaarolo flink wat overeenkomsten met Sam & Dave’s “Wrap It Up”.
Big Bone Daddy sluit het album af op een oubollige manier met het suffige Ole Hound Dog.

Big Bone Daddy bewijst met dit album een prima bluesrockband te zijn, die in staat is om een feestje te maken!

Tracklist:
01. All I Got To Say
02. Rack Em Up
03. Let’s Go Back
04. Down Low
05. Let It Bleed
06. All My Time
07. It Hurts Me Too
08. Tore Down
09. Promised Land
10. Knock Knock
11. Don’t You Lie To Me
12. Got It
13. Pretty Baby
14. Come To Me
15. Ole Hound Dog

Website: Big Bone Daddy