Bettye Lavette – Blackbirds
Format: CD – LP – Digital / Label: Verve Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Soulzangeres Bettye Lavette is inmiddels 74 jaar maar nog steeds zeer actief bezig met haar “tweede jeugd”. Op 16-jarige leeftijd begon zij, onder de hoede van producer Johnnie Mae Matthews, aan een aanvankelijk succesvolle soulcarrière.

Toch duurde het tot 2003 voordat Bettye echt bij het grote publiek doorbrak met het album ‘A Woman Like Me’.

Vanaf dat moment bracht zij het ene na het andere prachtalbum uit en haar nieuwe album ‘Blackbirds’ past ook in die rubriek.

Dit keer heeft Bettye voor een meer jazzy aanpak gekozen, samen met producer Steve Jordan. Door haar krachtige, doorleefde stemgeluid klinkt in elk nummer echter in ruime mate de soul door.

Bettye wordt op het album geholpen door Steve Jordan (drums, producer), Tom Barney (bas), Smokey Hormel (gitaar), Leon Pendarvis (keyboards) en Monte Croft (vibrafoon).

Zoals we onderhand van Bettye gewend zijn heeft zij het album gevuld met de nodige covers, die zij compleet naar haar eigen hand zet.

Zoals I Hold No Grude, dat bekend is in de uitvoering van Nina Simone. Bij Bettye is dit een licht funly ballad geworden met een priemende gitaar en soulvolle jazzy keyboards. En uiteraard de super soulvolle zang van Bettye waar nog geen spoortje van slijtage te bekennen is.
Er staan twee covers op het album van nummers die door Dinah Washington bekend werden. Romance In The Dark klinkt heerlijk lui en jazzy met een funky ritmesectie en een sfeervol huilende gitaar.
Drinking Again is vervolgens een jazzy ballad met een glorieus warm deinend geluid. Strange Fruit is overbekend door de uitvoering van Billie Holiday. Dit nummer is door Bettye teruggebracht tot een zachte hoekig bonkende versie, die de bluesy essentie van dit nummer goed laat horen.
Save Your Love For Me is een cover van een Buddy Johnson nummer en klinkt zeer intiem schuifelend. Verrassend is de keuze voor het Beatles nummer Blackbird, die bij Bettye als een zeer weelderige jazzy ballad klinkt.
Het prijsnummer is Blues For The Weepers, een lui groovende soulballad, die zich kan meten met het beste werk van Gladys Knight.

Bettye Lavette heeft opnieuw een schitterend album uitgebracht en zo te horen zijn we gelukkig nog lang niet van haar af!!

Tracklist:
01. I Hold No Grudge
02. One More Song
03. Blues For The Weepers
04. Book Of Lies
05. Romance In The Dark
06. Drinking Again
07. Strange Fruit
08. Save Your Love For Me
09. Blackbird

Website: Bettye LaVette