Bette Smith – The Good, The Bad And The Bette
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: Ruf Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Zoals zo vele soulzangeressen begon ook Bette Smith, uit Brooklyn, New York, haar zangcarrière in de kerk. En wel al op 5-jarige leeftijd. Daarna stopte haar zangambities even totdat zij haar broer, Louis op zijn ziekbed moest beloven om door te gaan met zingen.

En gelukkig voor ons heeft zij dat ook gedaan. Op haar nieuwe, tweede, album laat zij een soulgeluid horen, dat kwa soulgehalte ergens tussen Betty Wright en Betty Davis in zit, qua stemgeluid rauw als Macy Gray en qua songs zowel soulvol als rauw rockend.

De begeleidende muzikanten op haar album mogen er dan ook zijn. Matt Patton (bas, producer, o.a. bekend van the Drive-By Truckers), Craig Pratt (gitaar), Curtis J. Brewer (gitaar), Jody Nelson (gitaar, bekend van Heath Green & the Makeshifters), John McLeod (gitaar), Luther Dickinson (gitaar, o.a. bekend van the Black Crowes en the North Mississippi Allstars), Brenson Tew (gitaar, drums, producer), Jimbo Mathus (gitaar, orgel, o.a. bekend van the Squirrel Nut Zippers), Henry Westmore (blaasinstrumenten, orgel) en Eric Carlton (piano).

De soul is volop aanwezig in het funky Fistful Of Dollars. Een aanstekelijk rauw nummer met pompende blazers en de rauwe knauwende stem van Bette. Ook Whistle Stop is soulvol van het intieme soort. Een zwevende ballad. Song For A Friend zit overduidelijk in de soulhoek van Betty Wright terwijl de zang van Bette het nummer meer de Macy Gray hoek intrekt.
Everybody Needs Love is een cover van een Eddie Hinton nummer dus zal het weinig verbazing wekken dat we hier met een zweterige Muscle Shoals soulgeluid te maken hebben.
Van de rockers is het uitbundig rockende I’m A Sinner, met zijn Stones-achtige geluid, een prima voorbeeld. Een nummer dat vol zit met rauwe gitaarriffs en een gierende sologitaar. I Felt It Too opent als een primtieve akoestische blues maar gaat al snel over in een zwaar fuzzende rocker met prima scheurende saxofoon.
Het broeierige Signs And Wonders vertoont behoorlijk wat “Beast Of Burden” trekjes. Pine Belt Blues is een bluesy, rauwe hoekige rocker met een trage aangename groove.
Bette sluit het album op een zeer intieme wijze af met de hemelse ballad Don’t Skip Out On Me.

De liefhebbers van het rauwe soulgeluid kunnen en mogen absoluut niet om dit prachtalbum heen! Een aanrader dus!

Tracklist:
01. Fistful Of Dollars
02. Whistle Stop
03. I’m A Sinner
04. I Felt It Too
05. Signs And Wonders
06. Human
07. Song For A Friend
08. Pine Belt Blues
09. Everybody Needs Love
10. Don’t Skip Out On Me

Website: Bette Smith