Beat Bronco Organ Trio – Play Road Trip
Format: Vinyl LP – Digital  / Label: Rocafort Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Eerder dit jaar werd ik al zeer aangenaam verrast door de funky orgelklanken van het trioBeat Bronco Organ Triouit Madrid en hun single Hey Hey. Hierop een feestelijk swingend eerbetoon aan de New Orleans legende Dave Bartholomew. Op dit nummer wordt het trio bijgestaan door zanger-gitarist Alberto Palacios.

En nu is er dus het debuutalbum van dit trio, waar de single ook op voorkomt. Het gaat bij dit trio niet alleen om de zeer funky souljazz klanken van organist Gabri Casanova, die ook op synthesizer te horen is. Gitarist Lucas de Mulder levert namelijk heerlijk jazzylicks af, afgewisseld met hard priemende soli. Drummer Antonio Pax zorgt voor een continu aanwezige funky Meters-achtig ritme.

De opener van het album, Easy Baby, doet zijn titel alle eer aan. Het is namelijk een lui groovend souljazz nummer met sprankelend funky gitaarwerk en Booker T-achtige orgellicks. Ook Crispy Time is loom en ontzettend funky. Dit nummer mixt de souljazz van bijvoorbeeld Jimmy Smith met een funky Meters-achtig geluid.
De uitbundige funky fluit van Chip Wickham (van de band Malena) is te gast in de felle hoekige groover Squirtly waarin ook de gemeen snijdende gitaar opvalt.
Hard Play is onweerstaanbaar funky. Vet groovend met een onmiskenbaar New Orleans geluid. Hoewel Under Pressure gevaarlijk dicht bij de cocktail jazz komt blijft er toch altijd een funky drive aanwezig, die dit nummer laat swingen. Eternal Question is broeierig, lui en funky met een snijdende fuzzgitaarsolo.
Het pompende Beat Bronco is gewoonweg onweerstaanbaar funky! In Road Trip is de gierende synthesizer te horen in een loom groovend jazzfunk nummer.
Tot slot gaat het trio de ruimte in voor het zwevende spacefunknummer Electro Pi waarin de dwarrelende fluit van Chip Wickham ook in het heelal opduikt.

The Beat Bronco Organ Trio bewijst met dit debuutalbum, dat we hier te maken hebben met een prima veelzijdig souljazz trio.

Tracklist:
01. Easy Baby
02. Crispy Time
03. Squirtly
04. Hard Play
05. Hey Hey (vocal)
06. Under Pressure
07. Eternal Question
08. Beat Bronco
09. Road Trip
10. Electro Pi

Website: Beat Bronco Organ Trio