Ayreon – Electric Castle Live And Other Tales
Format: CD – LP – Digital – DVD – Blu-Ray
Label: Mascot Label Group
Release: 2020

Tekst: Ella-Milou Quist

‘Electric Castle Live And Other Tales’ is de sensationele live uitvoering van het derde Ayreon album ‘Into The Electric Castle’ dat op 31 oktober 1998 uitkwam. Hoewel dit album officieel z’n twintig jarig jubileum al in 2018 vierde en in datzelfde jaar ook al uitgebracht werd in een 20th Anniversary Remix, is het twee jaar later opnieuw tijd voor een heruitgave maar dan in de vorm van deze live-registratie.

Op 13, 14 en 15 september 2019 was de 013 in Tilburg drie dagen lang het toneel van het meesterbrein achter het progressieve rockopera project Ayreon; Arjen Anthony Lucassen, zijn band en een befaamde groep van zangers en zangeressen uit de (progressieve) metal wereld. Maar liefst twaalfduizend fans uit vierenzestig verschillende landen reisden af naar Tilburg om daar het twintig jarig bestaan van het album ‘Into The Electric Castle’ te vieren. De plaat is op die dagen vier keer uitgevoerd als een echte rockopera, compleet met mise-en-scène en speelt zich af in ‘no time and no space’. Het vertelt het verhaal van acht individuen die, geleid door een mysterieuze stem, op een epische zoektocht gaan naar het geheimzinnige Electric Castle.

Arjen Lucassen keert, net als op het originele album, weer terug in zijn rol als the Hippie, Anneke van Giersbergen vervult opnieuw de rol van the Egyptian en verder horen we net als op het oorspronkelijke album Damian Wilson als the Knight, Edward Reekers (ex-Kayak) als Futureman, Edwin Balogh als Roman, Fish (ex-Marillion) als Highlander en George Oosthoek als Death.
Nieuw toegevoegd zijn Simone Simons (Epica) als the Indian, Marc Jansen (ex-After Forever, Epica, Mayan) eveneens als Death, John Jaycee Cuijpers als the Barbarian en Marcela Bovio (Mayan), Dianne van Giersbergen, Jan Willem Ketelaers en Robert Soeterboek zijn geronseld als achtergrond zangers. Wie ook weer terug keren zijn vaste Ayreon drummer Ed Warby en fluitist Thijs van Leer.
Daarnaast horen we bassist Johan van Stratum (Stream Of Passion, VUUR), toetsenist Joost van den Broek (ex-After Forever), violist Ben Mathot, cellist Jurriaan Westerveld en Ferry Duijsens (Dreadlock Pussy, Kill Ferelli, The Gentle Storm, Vuur), Bob Wijtsma (Ex Libris) en Marcel Singor (Kayak) op gitaar.
Ook zanger en toetsenist Robby Valentine (oprichter van de band Valentine) maakt zijn opwachting achter de piano.

De kers op de taart is echter de Amerikaanse acteur John de Lancie, die we vooral kennen als ‘Q’ in Star Trek, in zijn rol als verteller, ofwel de ‘mysterieuze stem’ die de vocalisten naar The Electric Castle leid. Hij vertelt het verhaal met veel bravoure en doet op sommige momenten zelfs even denken aan de eigenzinnige, scherpe, gemene, maar toch ook joker-achtige Q.

Wat allereerst opvalt aan ‘The Electric Castle Live And Other Tales’ is dat zowel de band als de zangers en zangeressen ontzettend goed op elkaar zijn ingespeeld. Het samenspel is echt fantastisch en de harmonie tussen al deze artiesten is uitzonderlijk te noemen. Niemand steelt elkaars spotlight en allemaal ondersteunen en versterken ze elkaar. Misschien komt het omdat de meeste muzikanten elkaar al kenden en onderling al wel eens hebben samengewerkt, dan wel voor een Ayreon-project, dan wel voor iets anders. Maar toch is het bijzonder dat zo’n grote club zo goed op elkaar is afgestemd en elkaar aanvult. Daarnaast zullen ze een aardige voorbereidingstijd hebben gehad voor de shows, maar hoe lang dat precies geweest is, durf ik niet te zeggen. Alles is in ieder geval tot in de puntjes verzorgd. Nu hoef je van Arjen Lucassen ook niets anders te verwachten want al zijn platen klinken ook zo en worden tot in de kleinste details uitgewerkt. Alles is zeer weldoordacht. Met een live show, die hij vrijwel nooit doet, is dat blijkbaar niet anders. Iedere muzikant weet feilloos wat hij of zij moet doen en wanneer en wat er precies van ze verwacht wordt. Vooral toetsenist Joost van den Broek neemt hierin het voortouw en heeft de regie in handen tijdens de muzikale ondersteuning.
Je hoort dat de leden van de band al heel wat jaartjes meedraaien in het circuit en spelen samen de sterren van de hemel. Voor de vocalisten geldt dat ze lelijk door de mand kunnen vallen als ze live zingen, want dat kan, om wat voor reden dan ook, wel eens vals gaan, maar hiervan is op dit live album absoluut geen sprake. De zang en performance zijn van hoog niveau en je hoort duidelijk hoe geschoold en ervaren ze zijn.

Het moet overigens als muzikant een enorm voorrecht zijn om mee te mogen doen aan zo’n ingenieuze rockopera van zo’n briljante artiest. Arjen bedenkt en schrijft alles zelf en in eerste instantie speelt en zingt hij alle demo-versies van een plaat zelf in. Natuurlijk heeft hij wel eens een co-writer voor bijvoorbeeld de teksten, maar in de regel doet hij alles zelf. Naast zijn multi getalenteerde skills is het ook nog eens een heel zachtaardige, lieve man met een hoge mate van respect naar anderen toe en die niet bang is om anderen hun spotlight te gunnen. Dat alles maakt denk ik dat mensen graag voor en met hem willen werken. Bovendien weet het gros van de artiesten die meededen aan deze gigantische liveshow heel goed hoe Arjen werkt omdat ze al vaker met hem samenwerkten voor andere projecten en natuurlijk ook al tijdens de opnames voor ‘Into The Electric Castle’. Om deze club doorgewinterde muzikanten met de neus dezelfde kant op te krijgen, is dan niet meer zo heel moeilijk. Maar toch, om zo’n grote groep te regisseren en de show zo goed te laten verlopen, is best wel een ding. Een knap staaltje werk.

Het tweede dat opvalt is de uitstekende kwaliteit van de opnames. Ook hiervoor geldt weer dat dat typisch iets voor Arjen is. Hij heeft overal bijzonder veel aandacht aan besteed en dat hoor je sterk terug in de geluidskwaliteit. Overigens geldt hetzelfde voor de beeldregistratie, die al even verzorgd is. Kwaliteit en beleving lijken voorop te staan als het op de producties van Lucassen aankomt. De opnames geven het gevoel alsof je bij het concert aanwezig bent, maar met dat beetje extra wat een studio opname ook heeft. Je hoort alles; ieder detail, ieder geluid, ieder instrument, iedere zang- en melodielijn. Ook bij de hardere, bombastischer stukken valt er niets weg en blijft alles overeind staan. Je kunt alles duidelijk horen. De mix en mastering is voortreffelijk.

‘Electric Castle Live And Other Tales’ is voor de fans die erbij waren een schitterende herbeleving van het concert, voor degenen die er niet bij konden zijn een enorme troost om het alsnog te zien en/of te horen en voor de mensen die niet bekend zijn met Ayreon is het een spectaculaire kennismaking met Arjen Lucassen zijn muzikale uitspattingen, gedrevenheid, passie, professionaliteit, talent en zijn fenomenale live geluid. Een show van Ayreon is groots, meeslepend en energiek en staat als een huis.

Naast de volledige uitvoering van ‘Into The Electric Castle’ staan er nog een vijftal liedjes op van Lucassen’s andere projecten The Gentle Storm, Ambeon, Stream Of Passion, Guilt Machine en Star One, één liedje van zijn solo plaat ‘Lost In The Real’ en vreemde eend in de bijt, het niet door hem geschreven Kayleigh van Marillion, gezongen door ex-Marillion zanger Fish. Stuk voor stuk zijn de liedjes een verrassende en leuke toevoeging en het is eveneens een mooie kennismaking met Arjen’s andere werk, mocht je dat (nog) niet kennen.

‘The Electric Castle Live And Other Tales’ is te verkrijgen in allerlei formats; als 2CD + DVD, als 3LP + MP3, als 5 Disc Earbook, als Blu-Ray en als Super Deluxe Wooden Box Set met een 44-pagina’s tellend earbook met 2 CD’s, 2 DVD’s en Blu-Ray, 3LP goud vinyl met rood marmer splatter, picture discs, slipmat, poster, ansichtkaarten en een Certificaat van Echtheid gesigneerd door Arjen zelf.

Tracklisting:
CD 1
01. Welcome to the New Dimension
02. Isis and Osiris
03. Amazing Flight
04. Time Beyond Time
05. The Decision Tree
06. Tunnel of Light
07. Across the Rainbow Bridge
08. The Garden of Emotions
09. Valley of the Queens
10. The Castle Hall
11. Tower of Hope
12. Cosmic Fusion

CD 2
13. Robby Valentine
14. The Mirror Maze
15. Evil Devolution
16. The Two Gates
17. Forever of the Stars
18. Another Time, Another Space

Other Tales
19. Shores of India (Gentle Storm)
20. Ashes (Ambeon)
21. Out in the Real World (Stream Of Passion)
22. Twisted Coil (Guilt Machine)
23. Kayleigh (Marillion cover)
24. Pink Beatles in a Purple Zeppelin (Lost In The Real)
25. Songs of the Ocean (Star One)

3LP
Hetzelfde als CD 1 en 2, minus tracks 13 + 23. Door tijdbeperking zijn deze twee tracks wel beschikbaar op de download card.

DVD 1
Volledig concert

DVD 2
Drie uur aan interviews en de making of documentaire

Blu-ray
Alle content van DVD 1 en DVD 2

Picture Discs
A1. Isis and Osiris (Rehearsal)
A2. Amazing Flight (Rehearsal)
B. Narration John De Lancie

Website: Arjen Lucassen