Axel Rudi Pell – Sign of the Times
Format: CD – LP – Digital / Label: Steamhammer
Release: 2020

Tekst: Filip Heidinga

De Duitse heavy metal gitarist Axel Rudi Pell begint samen met een aantal vrienden uit en rond Bochum in 1988 de band Steeler. Tussen 1984 en 1988 zou hij met Steeler vier albums uitbrengen voordat de band eind 1988 uit elkaar gaat. Het jaar daarop brengt hij zijn eerste solo album uit en ‘Sign of the Times’ is alweer zijn negentiende studio album. In de 38 jaar van zijn solocarrière heeft zijn band vele veranderingen doorgemaakt.

Na drie verschillende zangers te hebben gehad is sinds 1997 Johnny Gioeli de vaste zanger van de band. Gioeli speelt ook nog in andere bands en heeft net als de andere leden van de band een indrukwekkende cv van grote bands op zijn naam staan. Aan talent en ervaring genoeg in Axel Rudi Pell’s band en dat is ook te horen op hun albums.

Het album ‘Sign of the Times’ begint met het instrumentale The Black Serenade van nog geen twee minuten. The Black Serenade begint vrij rustig en bouwt langzaam aan op en neemt je op deze manier langzaam aan het album in. Wat meteen opvalt zijn de snelle riffs die Axel Rudi Pell speelt, hij wil meteen laten horen dat hij het nog steeds in zijn vingers heeft.
Zoals de titel al voorspelt begint het nummer Gunfire met veel geweld en een geweldige drumbeat. Het nummer gaat over een gewelddadige wereld waarin elke dag gevochten wordt, of gaat dit nummer of de toestand in onze wereld?
Hierna komt het radio-vriendelijke Bad Reputation over een echte femme fatale, met uiteraard mooie gitaarsolo van Pell. Het titelnummer van het album is ook het langste nummer op het album. Pell houdt niet van korte nummers, elk nummer is minstens vijf minuten lang, maar met ruim zeven minuten is Sign of the Times het langste nummer van dit album.
Na de gewelddadige tijden in Gunfire gaan we nu door met het verhaal, Sign of the Times vertelt over de vernietigde wereld na al dat geweld maar dat het vanaf nu beter zal worden.
In The End of the Line horen we dat het gevaar niet geweken is en dat het donker nog steeds zijn tol eist. Er is echter hoop voor de volgende generatie. Met As Blind as a Fool Can Be slaan we even een andere weg in. Het nummer is een ballad over een gebroken liefde.
Aangezien de andere nummers op elkaar lijken aan te sluiten, krijg je het idee dat As Blind as a Fool Can Be gaat over de femme fatale in Bad Reputation.
Wings of the Storm is één van de sterkste nummers op het album en gaat over eenzaamheid en leven in een gewelddadige wereld en je onbegrepen voelen door de rest van de wereld. Moeten we dit nummer op zichzelf bekijken of sluit het aan op As Blind as a Fool Can Be? Gaat het eigenlijk over de eenzaamheid na een verbroken relatie?
Als je luistert naar het volgende nummer Waiting for Your Call dan weet je het zeker. Waiting for Your Call gaat ook over een gebroken relatie en dat hij niet zonder haar kan.
De grootste verrassing van het album is zonder enige twijfel Living in a Dream. Het nummer heeft een bijna reggae begin totdat het opeens veranderd in een heavy metal nummer. Living in a Dream begint met een vakantie en neemt je dan weer mee de echte wereld in. Met de nummer gaan we ook weer even terug naar het andere verhaal op het album, het verhaal over een gewelddadige wereld. Pell en zijn band sluiten het album af met het mysterieuze Into The Fire.

Kortom: Het is Axel Rudi Pell en zijn band weer gelukt om een zeer sterk heavy metal album af te leveren met fantastische gitaarsolo’s en een stuwende harde drumbeat.

Tracklist:
01. The Black Serenade
02. Gunfire
03. Bad Reputation
04. Sign of the Times
05. The End of the Line
06. As Blind as a Fool Can Be
07. Wings of the Storm
08. Waiting for Your Call
09. Living in a Dream
10. Into the Fire

Website: Axel Rudi Pell