Recensie: Avey Grouws Band – Tell Tale Heart

 

Avey Grouws Band - Tell Tale Heart

Avey Grouws Band – Tell Tale Heart
Format: CD – Digital / Label: Navy House Records
Release: 2021

Tekst: Peter Marinus

Een zeer aangenaam bluesy album!

Vorig jaar debuteerde de Avey Grouws Band uit Davenport, Iowa, op een overtuigende wijze met het album ‘The Devil May Care’.

Na een debuutalbum volgt altijd het gevreesde ”altijd moeilijke” tweede album. Van die stress heeft the Avey Grouws Band blijkbaar totaal geen last gehad want hun tweede album ‘Tell Tale Heart’ klinkt net zo overtuigend als hun debuut!

Op dit door Casey Wasner geproduceerde album trakteren Chris Avey (gitaar, zang), Jeni Grouws (zang, gitaar), Randy Leasman (bas), Bryan West (drums) en Nick Vasquez (keyboards) ons opnieuw op een mix van felle harde bluesrock en intiemere, soulvolle nummers.

Zo is de opener Love Raining Down is een goed voorbeeld van de felle rockkant van de band. Een gruizig stampende rocker met lekkere felle gitaarriffs en de krachtige ruwe stem van Jeni Grouws. Chris Avey laat ook nog eens een snijdend vlammende gitaarsolo op ons los.

Het broeierig pompende Bad, Bad Year vertoont wat Black Velvet (Alannah Myles) trekjes. Een shuffle met zeer intense zang en splijtend hard gitaarwerk.

There For Me klinkt een stuk luchtiger. Een gemoedelijk groovend soulbluesnummer met ontspannen swingend pianospel en een priemende gitaar. Hanging Around is een aangenaam stuwend popsoul nummer met een warm geluid.

De bluesballad Tell Tale Heart laat de breekbare, donkere kant van de band horen met zeer donker raspende gitaarlicks en een zeer indringend geluid.

De instrumental Mariana begeeft zich bijna in een Pink Floyd-achtig zwevend décor met een hoofdrol voor de zowel galmend huilende als fel bijtende gitaar van Chris Avey. Daylight is een zeer intieme akoestische shuffler, die gevolgd wordt door de lui groovende soulblues van Heart’s Playing Tricks.

De Avey Grouws Band bewijst in We’re Gonna Roll dat ze ook zeer funky kan klinken, mede door de funky clavinet van Nick Vasquez. De afsluiter Eye To Eye is een duet van Chris en Jeni en is een opgewekte Stones -achtige rocker.

De Avey Grouws Band heeft het wederom geflikt. Weer een zeer aangenaam bluesy album!

Tracklist:
01. Love Raining Down
02. There For Me
03. Bad, Bad Year
04. Hanging Around
05. Tell Tale Heart
06. Mariana
07. Daylight
08. Heart’s Playing Tricks
09. We’re Gonna Roll
10. Eye To Eye

Website: https://www.aveygrouwsband.com/